De kwetsbaarheid in een vraag over je loopbaan

Als mens zijn we allemaal kwetsbaar, zonder uitzondering. Kwetsbaarheid is een gegeven, het maakt deel uit van het leven. Of we het nu leuk vinden of niet. Die menselijke kwetsbaarheid horen we vaak doorklinken in de vragen die mensen ons stellen bij het begin van een coachingtraject.

Wat brengt ons juist van ons stuk?

Wat ons juist raakt en hoe diep, dat is voor iedereen verschillend. Zo kan de ene gemakkelijk om met onzekerheid en verandert hij of zij dus snel van werk terwijl een ander daar niet aan moet denken.

In onze coachpraktijk horen wij wat mensen als problematisch ervaren in een werksituatie: geen verbondenheid meer voelen met het bedrijf, angst om werk en inkomen te verliezen, zelfvertrouwen ebt weg, werkplezier verdwijnt, het gevoel het niet meer aan te kunnen, niet meer weten waar je nu echt goed in bent, het gevoel hebben er niet echt bij te horen, het werk niet als zinvol ervaren, …

Hoe manifesteert kwetsbaarheid zich?

Die broosheid kunnen we herkennen in onze gevoelens van onzekerheid, gepieker, innerlijke onrust, boosheid, angst, … Geen prettige gevoelens en dus trachten we ons daartegen te beschermen. Dat doen we soms zo verbeten dat we onze eigen kwetsbaarheid niet meer voelen. En dat is jammer, want die gevoeligheden willen ons iets duidelijk maken.

Angst is daarbij zowel een goede als een slechte raadgever

Door angst te voelen, worden we ons bewust van een dreiging, het is een alarmsignaal met als doel ons veilig te houden. Het stelt ons in staat snel in te grijpen als dat nodig is of preventief te handelen. Vaak bouwt angst zich echter minder zichtbaar en traag maar gestaag op. Angst uit zich dan via lang aanhoudende stress, onrust, gepieker, zorgen, wantrouwen, … Als die angst ons tegenhoudt om stappen te zetten, worden we heel ongelukkig en ziek.

We horen de kwetsbaarheid vaak in de vragen bij loopbaancoaching

In de loopbaanvragen waar mensen mee tot bij ons komen, klinken de gevoeligheden vaak duidelijk door, en ook de fundamentele behoeften die in het werk niet (meer) vervuld worden. Want er is een duidelijk verband tussen beide.

Aanmeldingen voor loopbaanbegeleiding klinken zo:

– ‘Ik sleep mij naar mijn werk. Door interne veranderingen is mijn taak ontzettend saai geworden. Moet ik dit nog jaren blijven doen?’

– ‘In onze organisatie volgt de ene reorganisatie na de andere. Ik weet eigenlijk niet meer wat er juist van mij verwacht wordt. Dat maakt mij onzeker. Ik weet niet of ze nog tevreden zijn over mijn werk.’

– ‘Ik wil ontdekken welke job nu écht bij mij past maar ik wil mij niet verbranden.’

– ‘Ik voel mij niet ok in mijn nieuwe job maar weet niet wat de oorzaak is. Daardoor begin ik aan mezelf te twijfelen. Ik wil weer passie voelen in mijn werk.’

– ‘Het zelfstandig statuut lonkt al een hele tijd maar het schrikt mij ook af. Ik twijfel enorm en dat vreet energie. Ik wil graag de knoop doorhakken.’      

Bij ‘I love my job’ beginnen we met zeer goed naar jou te luisteren

Bij ‘I love my job’ werken we enkel via een diepgaande, individuele dialoog. We luisteren zonder oordeel, spiegelen, stellen veel vragen, gaan mee op zoek naar antwoorden. Wat maakt jou nu juist ongelukkig? Wat kom je te kort? Waar verlang je naar? En hoe zal je dat in jouw leven trekken? Het vraagt een veilig klimaat om dit zelfonderzoek mogelijk te maken. En daar zorgen wij voor.

Kwetsbaar gebied: voorzichtig betreden

Toon je kwetsbaarheid I love my jobKwetsbaar gebied: verboden te betreden? Wij kiezen resoluut voor: “Kwetsbaar gebied: voorzichtig betreden.”
Onze coaches zijn allemaal mature mensen met een pak levens- en werkervaring. We genieten allemaal van het leven en van ons werk omdat dat onze keuze is. We maken ook allemaal onze levensstormen door en zoeken dan met vallen en opstaan hoe we daar mee constructief omgaan.

Ook wij laten ons bij momenten ondersteunen door specialisten. En dan voelen ook wij hoe zalig het is om het niet allemaal in je ééntje te moeten uitzoeken maar je gesteund te voelen door mensen die voorzichtig weten om te gaan met onze kwetsbaarheid. Die ervaring nemen we dan mee wanneer we zelf in de coach-stoel zitten.

 

Rita Raets

Zaakvoerder en loopbaancoach bij ‘I love my job’

 

Terug naar overzicht