Leiderschap-ILMJ-Uitgelichte-Afbeelding-Nieuwspagina-1030x433

Leidinggevenden laten zich wel coachen

Althans, dat is wat wij ervaren in onze coach- en opleidingspraktijk. Wat we merken is dat zij lang wachten vooraleer ze hulp zoeken. Het water staat hen vaak aan de lippen voordat ze de stap naar een coach/trainer zetten. Ze maken er niet proactief gebruik van. Nochtans zou dat een geweldige meerwaarde zijn voor hun persoonlijke groei, met een direct effect op hun team en de resultaten van de organisatie.

Wat is er nodig opdat leiders proactief aan hun leiderschap gaan werken?

Om zich sneller open te stellen voor reflectie? Om te voorkomen en niet achteraf oplossingen te zoeken?

Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden op alle niveaus openstaan voor coaching en opleiding, maar dat slechts een derde er daadwerkelijk gebruik van maakt. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de drempel om zich te laten begeleiden. Hoe kan die drempel verlaagd worden?

Veiligheid en vertrouwelijkheid

Mensen zullen open zijn als zij zich veilig voelen. Daar moet je als coach en trainer voor zorgen, je moet in staat zijn een klimaat van vertrouwen te creëren.
Niemand leidt graag gezichtsverlies. Voor leiders ligt de druk vaak nog hoger vanuit de overtuiging: ‘Ik mag niet als onzeker overkomen’, ‘Ik moet het van de eerste keer goed doen’, ‘Als leider moet ik altijd sterk zijn’. En dan wordt het natuurlijk lastig om naar een coach of groep te stappen en over je problemen te praten, je kwetsbare kant te tonen.

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van een groeiproces, zonder lukt het niet. Experimenteren met nieuw gedrag hoort ook bij groeien, met een grote kans dat je een paar keer de mist ingaat. Daar liggen net de leerkansen om er samen met een coach over te reflecteren. Of in een groep te leren van andere leiders: hoe gaan zij om met hun uitdagingen? Dat vraagt openheid en openheid vraagt veiligheid.

Het is vaak eenzaam aan de top

Een groot voordeel van hulp zoeken is dat je als leider zal ervaren dat wat je overkomt, niet abnormaal is. Je bent niet de enige die af en toe flink worstelt. Alle leiders groeien in hun rol. Daar is tijd, reflectie en veel oefening voor nodig.

Er in een groep gelijkgestemden over praten, maakt dat je je minder eenzaam zal voelen. Cursisten leren van mekaar en zoeken mekaar ook later vaak nog op om te praten over de obstakels die ze tegenkomen. Er ontstaat een band.

Samen met een professionele coach reflecteren, maakt dat jouw groeiproces sneller evolueert. Het zal ook dieper werken en met meer resultaat. Het stelt gerust en geeft handvaten. Je hoeft het als leidinggevende echt niet allemaal alleen te doen.

Voor welke thema’s zoeken leidinggevenden ‘I love my job’ op?

Leidinggevenden zoeken samen met ons antwoorden op bijvoorbeeld volgende vragen:

  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn mensen voldoende ruimte geef?
  • Hoe maak ik moeilijke thema’s toch bespreekbaar i.p.v. ervan weg te lopen?
  • Wat kan ik doen zodat al mijn mensen met veel plezier komen werken?
  • Wat maakt dat ik afhaak als het niet loopt zoals ik wil?
  • Wat is er nodig omdat de pet van zaakvoerder mij beter zou passen?
  • Ik wil zelfzeker overkomen maar soms weet ik het ook niet. Hoe ga ik daarmee om?

Erken je jezelf in één van deze thema’s?

En wil je daar graag over reflecteren? Een-op-een of liever in groep?
Bel of mail ons en we gaan samen op pad.

 

Rita Raets, zaakvoerder van I Love My JobRita Raets
Stichter en bezieler van ‘I love my job’

Terug naar overzicht