Leve de carrière-ankers!

Na ruim 20 jaar te hebben gewerkt voor grote telecombedrijven, in diverse middle management rollen, begon ik me wat onwennig te voelen in de industrie. Steeds meer besparings- en ontslagrondes en een aantal zeer bizarre, top-downbeslissingen, uitholling van verantwoordelijkheden en van jobinhoud brachten me aan het twijfelen of dit wel het type job was waarvoor ik me de komende jaren nog wou inzetten.

Mijn waarden lagen niet meer in lijn met die van het bedrijf en het werk gaf me geen energie. Integendeel, het werd een opgave.

Maar wat betekent dit eigenlijk, mijn waarden? En wat geeft me wél energie? Hoe wil ik me de komende jaren inzetten voor een zaak waarin ik m’n ideeën vorm kan geven, waarin ik wél aan het roer sta en waarvan ik energie krijg in plaats van energie te geven?

Deze vragen speelden dagelijks in mijn onderbewuste, weliswaar zonder dat ik ervan wakker lag. In mijn vriendenkring hoorde ik van loopbaancoaches die dergelijke situaties geregeld tegenkwamen en dankzij de loopbaancheques hoefde ik niet te twijfelen: ik begon m’n traject loopbaancoaching.

Via-via kwam ik bij Rita Raets terecht. Zij zou me bijstaan in een zelfonderzoek, mijn gids zijn in mijn diepere ‘ik’ vinden, me als het ware een spiegel voorhouden. Wie ben ik, waarvan krijg ik energie, waar wil ik naartoe?

Een aantal sessies volgden en met enig huiswerk kwamen we samen tot een lijst van ‘carrière-ankers’ en ‘talenten’: de ware drijfveren in het leven die mij motiveren en energie geven, die mijn gedrag, voorkeuren en waarden weerspiegelen.

Als ingenieur-techneut bleken daar enkele evidente aspecten bij te zitten zoals ‘nieuwfreak’ en ‘kennisspons’, maar ook een ‘uitblinker als ik dat wil’, een ‘rots’, een ‘doordenker’, een ‘sterktearchitect’ en een ‘creatieve maker’.

Daarmee kon ik aan de slag!

Op het eerste gezicht was er niets schokkends gebeurd. Maar al snel realiseerde ik me dat die carrière-ankers en talenten zeer fundamenteel zijn en eigenlijk je diepere persoonlijkheid weerspiegelen.

In m’n job voelde ik dat het gebrek aan creativiteit en aan bouwen aan oplossingen mij beknotte, waardoor ik geen uitblinker meer was. Dus begon ik uitwegen te zoeken en na wat gepieker dacht ik wel een idee gevonden te hebben.

Mijn echtgenote was reeds meer dan 15 jaar voorzitter van een dansstudio. Bij het dagelijks beheer daarvan kwam heel wat kijken. Veel administratie, interactie met leden en docenten, inschrijvingen, betalingen, financiële planning, subsidiedossiers… Zo goed als alles werd manueel of met enkele excelsheets beheerd.

In plaats van dit in stukken en brokken te automatiseren besloot ik om een heuse webapplicatie te bouwen ( ‘creatieve maker’ en ‘nieuwfreak’, weet je nog?). En waarom dit alles niet verhuren aan bevriende dansscholen?

Het idee was simpel, het uitwerken was op z’n minst gezegd een uitdaging. Hoe ontwikkel je op je eentje een applicatie voor potentieel duizenden gebruikers waarbij je ook zelf de marketing, verkoop, test, operationeel beheer, beveiliging en support verzorgt? Er was veel te doen, en vooral veel te leren. Maar hoe meer ik eraan werkte, hoe meer energie het me gaf en hoe meer vragen er kwamen om de applicatie nog verder uit te bouwen met meer geavanceerde features.

Al snel had ik een statuut nodig om dit alles geregeld te krijgen. Ik besloot om 4/5 te gaan werken en startte in bijberoep SwingIT.be, een service voor het beheer van dans- en sportscholen. Een nichemarkt met beperkte concurrentie, dus er was wel potentieel.

Na 1,5 jaar was duidelijk dat er een grote nood was aan dit product. Vlaanderen telt meer dan 400 dansscholen, dus die niche bleek best mee te vallen. Ik kon het product kwalitatief sterk verbeteren en nieuwe klanten kwamen aankloppen.

Terug naar het hoofdberoep: Opnieuw volgde een ontslagronde.

Deze keer zat ik aan de andere kant van de tafel. Bedankt voor bewezen diensten. “Heeft niets met jouw prestaties te maken.” Reorganisatie.

SwingIT.be heeft ondertussen meer dan 14.000 gebruikers. Hier kan ik mij nu volop in uitleven. Leve de carrière-ankers, de talenten en ‘I love my job’!

 

Davy Jacops

Terug naar overzicht