Wat kan je doen als je schrik hebt om je baan te verliezen?
De economie krijgt klappen en dat heeft natuurlijk een effect op onze jobs. De cijfers liegen er niet om: uit onderzoek blijkt dat één op de vijf werkenden vreest zijn/haar baan te verliezen door de crisis. Hoe ga je daar als individu mee om?
Ondanks de vrees voor ontslag, is het belangrijk om zo positief mogelijk te blijven. Doemdenken lost immers niets op. Je komt dan in een negatieve spiraal: je slaapt slecht, je verliest veel energie, je geniet niet meer – zelfs niet van zaken die je anders leuk vindt, je komt er niet toe om wat dan ook te ondernemen omdat je het allemaal niet goed meer ziet zitten. En dat allemaal uit angst voor een scenario dat zich misschien nooit zal voordoen.
Maar de vrees is er wel, de ‘wat als’ gedachte die regelmatig passeert. ‘Wat als ik mijn job verlies: hoe moet dat dan met…’. Hoe moet het met de financiën? En met de plannen die we hadden? Vind ik wel snel genoeg iets anders? Iets naar mijn zin? Een job dicht genoeg bij huis? Die voldoende betaalt? Zal ik daar doorgroeimogelijkheden hebben? En leuke collega’s? En een baas waar ik naar opkijk? Kan ik mijn 4/5de statuut behouden? Drie weken verlof na elkaar nemen?
Zes concrete adviezen voor als het spookt in jouw hoofd
1. Tracht te achterhalen of jouw angst voor ontslag reëel is, check het bij de juiste persoon, iemand die met kennis van zaken klaarheid kan verschaffen, bv. iemand bij HR of jouw leidinggevende.
2. Praat over je bezorgdheden: thuis, met jouw baas, de collega’s, een goede vriend, … Het lucht op en je zal waarschijnlijk merken dat je niet de enige bent die bezorgd is en dat deze bezorgdheid heel normaal is. Hou je vrees binnen de perken, zodat die jouw leven niet gaat overheersen.
3. Blijf vitaal. Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te slapen. Het reduceert stress en geeft energie die je nu meer dan nodig hebt. Ook al is de verleiding groot om de angst weg te spoelen met een paar glazen wijn, voor TV neer te ploffen omdat je ’s avonds geen energie denkt te hebben voor iets anders, de zorgen van je af te eten met te veel en foute voeding, je af te zonderen, …. Je weet dat dit gemakkelijkheidsoplossingen zijn die jou niet bepaald deugd doen. Maak vers eten, beperk alcohol, drink veel water, beweeg voldoende, ga op tijd naar bed, maak tijd voor energiegevende sociale contacten. Het zal je deugd doen.
4. Maak werkdruk bespreekbaar als dat een aandachtspunt is. Misschien verwacht jouw werkgever dat je een tandje bijsteekt in deze crisissituatie. Als dit tijdelijk is en jij ziet dit zitten, dan is er geen probleem. Evalueer wat haalbaar voor jou is. Neem een foute work-life balans ernstig en durf erover te spreken. Weet dat iedereen dit op een andere manier ervaart. Vergelijk je dus niet met collega’s en denk niet te snel: ‘Iedereen steekt een tandje bij, dus ik zal ook wel naar een hogere versnelling moeten.’
5. Maak werk van jouw werkgeluk. Niemand anders zal het voor jou doen. Jij bent de kapitein van jouw leven, van jouw loopbaan. Kom op voor jezelf, vraag naar wat jij nodig hebt. Hoe heb jij jouw werkgever ervaren tijdens en na de lockdown? Ben je aangenaam verrast geweest en wil je heel graag blijven? Misschien zijn er intern mogelijkheden als jouw job wegvalt. Informeer ernaar. Of ben je zwaar ontgoocheld door hoe het de laatste maanden is gelopen? Ben je sowieso niet van plan om te blijven? Ben je voldoende voorbereid om de arbeidsmarkt op te gaan?
6. Zorg dat je voorbereid bent, mocht een ontslag zich toch voordoen.
⦁ Is jouw cv klaar?
⦁ Weet je wat je op de arbeidsmarkt te bieden hebt?
⦁ Weet je welke job je wil gaan doen? In welke sector? Voor welk type organisatie?
⦁ Weet jij wat jouw talenten zijn? Kan je ze omschrijven?
⦁ Heb jij een idee wat je de komende 5 à 10 jaar wil doen? Hetzelfde? Of is het nu het moment om eens iets anders te gaan doen? En welke stappen heb je dan nu te zetten?
⦁ Weet jij aan welke voorwaarden jouw ideale werkcontext moet voldoen? En hoe check je of een bedrijf daaraan beantwoordt?
⦁ Ben je voorbereid op een selectie-interview?
⦁ Heb jij jouw loopbaancheques al verzilverd? Misschien is nu hét moment om dat te doen en je te laten helpen door een professionele loopbaancoach. Bij de meeste loopbaancentra kan je ook zonder loopbaancheques terecht.