Getuigenis: Had ik je toch maar 20 jaar eerder ontmoet

‘Ik krijg al jaren jouw nieuwsbrief. Al heel lang denk ik: ik moet eens een afspraak maken. Ik stelde het telkens uit. Nu werd het mij écht te veel op het werk. Ik ben blij dat ik eindelijk de stap heb gezet. En nu denk ik: had ik jou maar 20 jaar eerder ontmoet.’

Dat vertelde Geert me tijdens onze eerste sessie. Hij is een krachtige 50’er met heel wat talenten die tijdens zijn ‘levensloopbaantraject’ tot mooie inzichten komt. Erg verrijkend voor hem én tegelijk confronterend.

Wat ik zo mooi aan hem vind? Hij durft in de spiegel te kijken en te benoemen wat hij ziet: de dingen waar hij blij mee is en de mindere zaken. Hij ziet zijn eigen aandeel in wat hem overkomt. En hij gaat er effectief mee aan de slag. Krachtig vind ik dat.

Was het beter geweest om dit proces 20 jaar eerder te doorlopen? Misschien wel. Maar toen was hij er wellicht nog niet klaar voor, nu wel. ‘Als de leerling gereed is, komt de meester.’

Wijze lessen leer je van mensen met wie je strijd levert

Geert zit momenteel in een moeilijke periode: het klikt niet meer met zijn baas, hij ziet één en ander mislopen op het werk maar heeft niet het gevoel daar énige impact op te hebben. Hij vraagt zich af wat hij daar eigenlijk zit te doen. Geen prettige situatie én met een serieuze impact. Geert voelt de goesting en de energie wegstromen. Zeker na de zoveelste discussie met zijn baas die voor hem nergens toe leidt.

Nochtans, het meeste leer je van mensen die je het leven moeilijk maken. Zij laten je emoties voelen die je niet voor mogelijk achtte.

Onprettige situaties die je liever niet meemaakte in je leven: het zijn leermeesters die op je pad komen, alleen (h)erkennen we ze vaak niet als dusdanig. We geven hen er de schuld van dat wij ons ‘slecht’ voelen, leggen het buiten onszelf en willen die slechte gevoelens graag heel ver van ons vandaan houden. Wat natuurlijk niet lukt als je er alle dagen mee geconfronteerd wordt.

Jouw eigen aandeel onder ogen durven zien en daar zelf mee aan de slag gaan, is best een spannend proces. Geert gaat het ten volle aan omdat hij voelt en weet dat het hem één en ander zal opleveren.

De ‘insight–out’ beweging

I love my job neemt mensen tijdens de coaching mee naar ‘hun binnenkant’: hun gevoelens, hun waarden, hun behoeften, wat zij belangrijk vinden, wat zij willen, waar zij energie van krijgen. We vragen ons samen af waarom een bepaalde situatie of persoon net zo moeilijk ligt en wat dit aan groeimogelijkheden inhoudt. Groeien op persoonlijk vlak, groeien als mens, een stukje dichter komen bij het gedroomde leven, bij wie jij bent en wil zijn.
Vele mensen die bij ons aankloppen, zitten al onbewust in hun leerproces. Wij faciliteren dat proces en tillen het naar een andere dimensie. Daardoor zien mensen weer mogelijkheden en geraken ze uit een situatie waarin ze zich machteloos voelen, voor velen een erg eng gevoel.

Gaan voor wat je echt wil: het klinkt geweldig. Alleen… hoe krijg je dat voor mekaar?

Door jouw focus te richten op wat je belangrijk vindt, wat jij echt wil, waar jij naar verlangt, wat jou energie geeft… Dan ontstaat er een andere mindset. Je ziet vooral mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Je krijgt een wijdere blik, durft meer risico te nemen. Daardoor kom je tot creatievere oplossingen en benut je jouw talenten sterker.

Wanneer sta jij helemaal in jouw kracht? Waar kom jij je bed voor uit? Wat kost jou geen moeite? Waar krijg jij energie van? Dit zijn de vragen die we stellen tijdens een traject ‘levensloopbaanbegeleiding’. De antwoorden maken duidelijk welke activiteiten, mensen en omgevingen jouw leven de moeite waard maken. En wie en wat je beter vermijdt. Het maakt duidelijk wat jij belangrijk vindt. Waar jij van droomt. Waar jouw hart sneller van slaat.

Door een duidelijker zicht te hebben op jouw ‘innerlijk kompas’ kan je beter vorm geven aan jouw ‘loopbaankompas’ en een job boetseren die bij jou past en jou gelukkig maakt.

Soms moet je hindernissen overwinnen

Om dichter bij je ideaalleven te komen, moet je vaak belemmeringen overwinnen. Heel wat mensen denken bijvoorbeeld dat ‘zekerheid’ het allerhoogste goed is (om teleurstellingen te vermijden, om goed voor het gezin te zorgen,…).
Die drang naar zekerheid zit in de weg wanneer jij van job wil veranderen. Blijven of vertrekken? Beide keuzes hebben een prijskaartje. Alleen weet ik uit ervaring dat je het éne met veel meer plezier betaalt dan het andere.

Zo is het ook bij Geert. Hij voelt met heel zijn wezen dat de huidige situatie niet goed voor hem is, hij verlangt naar verandering en tegelijk is hij bang voor die verandering. Dat is heel normaal. Wat de toekomst hem brengt? Dat zal afhangen van de keuze die hij maakt en hoe hij zich daarbij voelt. Het blijft in ieder geval ‘zijn’ keuze en die respecteer ik. Wat ik wél belangrijk vind: zet stappen, blijf niet bij de pakken zitten. Kies én bemin je keuze!

Krachtige keuzes

Door je belemmeringen te (h)erkennen en kracht te putten uit wat je echt wil, kan je oude patronen vervangen door nieuwe. Werken vanuit je belangrijke waarden zorgt voor een enorme positieve boost. Als je het eenmaal toepast, ga je als een trein. Je bent gemotiveerd, doet een sterk appel op je talenten en laat je minder door negatieve emoties van de wijs brengen.

Natuurlijk gaat dit niet vanzelf. Het vraagt moed en doorzetten, het gaat met vallen en opstaan, het vraagt om dóen en experimenteren, het vraagt om keuzes te maken.
Pak je het gedegen aan, dan krijg je gegarandeerd een fijnere, betere en gelukkigere manier van leven en werken. Je zult versteld staan van jezelf!

Waar wacht je nog op?

Doe jezelf eindelijk een ‘levensloopbaantraject’ cadeau bij één van onze ‘I love my job’-coaches die er allemaal voor opgeleid zijn om samen met jou de ‘insight-out’ beweging te maken. Je zal er heel dankbaar voor zijn. Gegarandeerd!

Rita Raets – Stichter en bezieler van I love my job

Terug naar overzicht