De week van het werkgeluk

In september kenden we in België voor het eerst ‘De Week van het Werkgeluk’ en wij van ‘I love my job’ deden uiteraard mee.

Werkgeluk wordt hoe langer hoe minder weggelachen. Organisaties beginnen stilaan te beseffen hoe waardevol ‘welzijn’ en ‘werkgeluk’ zijn. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Bij veel bedrijven staat het (nog) niet hoog op de prioriteitenlijst.

Nochtans ervaren organisaties die inzetten op werkgeluk dagelijks de voordelen.

Zij zouden het niet anders meer willen want werkgeluk loont. Gelukkige mensen zijn gezonder, vitaler, vrolijker, socialer en succesvoller. Organisaties winnen er evenzeer bij, want gelukkige medewerkers presteren beter. En met meer geluk in de wereld wordt onze planeet een betere plaats om te leven.

Hoe doe je dat nu, zorgen voor werkgeluk?

Het volstaat zeker niet om er een opleiding over te geven, een fitnessruimte te voorzien, yoga op het werk te organiseren, … al kan dit natuurlijk nooit kwaad.

Het betekent dat je medewerkers resoluut centraal stelt: zorgen dat zij zich goed voelen in hun vel, dat ze zich verbonden voelen met de organisatie en met de mensen die er deel van uitmaken, dat ze hun werk met plezier doen en als zinvol ervaren.

De leidinggevende speelt hierin een grote rol. Hij/zij stuurt niet enkel op resultaten maar beschikt ook over een behoorlijke portie ‘people management skills’. Deze leidinggevenden zetten in op goede resultaten én op goede werkrelaties.

Investeren in ‘Verbindend leiderschap’ is dan ook een must.

Leer uw leidinggevenden met hun mensen praten over zaken die er echt toe doen. Over wat hen drijft, wat hen gelukkig maakt, wat ze nodig hebben om het beste van zichzelf te geven, wat hun behoeften zijn. Zorg dat ze zich kwetsbaar durven opstellen, dat ze medewerkers durven vragen wat deze van hen als leider verwachten, hoe zij hen kunnen ondersteunen. Leer hen glashelder te zijn over wat ze van hun mensen verwachten. Leer hen open te zijn en echt te luisteren en dit in een sfeer van vertrouwen.

Hoog tijd voor werkgeluk

Hoog tijd om ‘werkgeluk’ niet als wollig te beschouwen en integendeel hoog op de prioriteitenlijst te zetten. En het is best om vooral preventief te werken en te zorgen dat mensen in hun ‘kracht’ blijven: zowel de medewerkers als de leidinggevenden.

Tags: balans, werkgeluk
Terug naar overzicht