De ‘mens’ achter het verhaal

Ik was gisteren op het kerkhof om mijn – ondertussen 16 jaar geleden  – overleden vader te bezoeken. Wat lag het kerkhof er mooi en rustig bij. Even was hij weer in mijn leven, mijn vader. Ik kon zijn aanwezigheid voelen.

We ontkomen er niet aan

Het deed mij beseffen dat er geen ontkomen aan is: het gezin waarin we opgroeien, de familie waaruit we stammen bepaalt mee wie we zijn. Er is het genetische stuk, er zijn de waarden die we meekrijgen, gewoontes die we onbewust overnemen, de energieën die we binnen de familie ervaren hebben, boodschappen die we als kind – vaak onbewust  – hebben geregistreerd … Dat alles bepaalt mee ons gedrag als volwassene, maar ook hoe wij denken en hoe wij ons voelen. En daar kunnen we blij om zijn, of net niet.

Verder kijken dan de verhalen

Ik vond de tweedaagse die ik recent volgde rond ‘Verbinden met je ware voorouderlijke lijn’ dan ook ontzettend boeiend. Wat ik daaruit vooral meeneem is om verder te kijken dan de verhalen van mijn ouders en grootouders en vooral ‘de mens’ te voelen: waar droomden zij van, wat hebben zij willen realiseren in hun leven, waar lag hun kracht, wat was hun donkere kant, wat zijn de trauma’s die zij te verwerken kregen? Daarom is het doorgeven van deze verhalen binnen de familie zo belangrijk. Zorg dat je weet uit welke familie je stamt.

Hoe beïnvloedt jouw jeugd nu nog je leven?

Tijdens een coachtraject besteden wij vaak aandacht aan wat wij noemen ‘de levenslijn’: hoe was je Wie was de mens achter onze oudersals kind, in wat voor omgeving ben je opgegroeid, hoe beïnvloedt dit vandaag jouw leven? We bekijken dit zonder te oordelen. Het is belangrijk te weten en steeds sterker te beseffen welk stuk echt bij jou hoort en welke zaken je van je (voor)ouders onbewust hebt overgenomen terwijl je dat misschien niet wil. Als volwassene kan je daar dan keuzes in maken, keuzes die wél goed aanvoelen. Wat neem je verder mee in jouw leven en wat laat je achter? Jij kiest.

Op weg naar jouw manier om in het leven te staan

Wij luisteren tijdens onze coachgesprekken naar de verhalen van de mensen die bij ons aankloppen en voelen ‘de mens’ achter het verhaal: waar ligt de kracht van deze mooie mens, wat is voor deze persoon écht belangrijk,  waar verlangt hij/zij naar, over welke talenten beschikt hij/zij om dit verlangen waar te maken, wat heeft hij/zij nog te leren, welke stappen kan hij/zij nu al zetten om gelukkiger te worden? Als mensen voor zichzelf de antwoorden op deze vragen vinden, dan staan ze gegarandeerd véél krachtiger en authentieker in het leven. En wij van ‘I love my job’ helpen hen daar graag bij.

 

Rita Raets
Zaakvoerder en loopbaancoach bij ‘I love my job’

Tags: Leiderschap
Terug naar overzicht