Laat los en werk zo aan jouw veerkracht.

 

“Ik zit in mijn gouden kooi” is een uitspraak die we vaak horen tijdens onze trajecten loopbaanbegeleiding. Je hebt alles op het werk om het goed te hebben en toch klopt er iets niet meer. Je voelt het, ook in jouw lichaam: hoofdpijn, spierpijn, energie-verlies,…. Het wringt. Je zit in een neerwaartse spiraal en dat maakt jou ongemakkelijk en onzeker. 

 

Tijd om even stil te staan, in de spiegel te kijken. We (h)erkennen dan soms patronen, overtuigingen, emoties,… die ons niet meer helpen. Het is perfect normaal dat we geneigd zijn om daaraan vast te houden. Wat bekend is, geeft immers vertrouwen. Alleen hebben we hier los te laten.

 

Loslaten betekent dat je datgene wat jou veel energie kost, niet langer vasthoudt. 

Je leegt als het ware je rugzak die je doorheen de jaren (onbewust) hebt gevuld met opgekropte emoties, belemmerende overtuigingen… Een rugzak die daardoor veel te zwaar is geworden en soms bijna ondraaglijk zwaar. 

 

Laat los en je zult vrijheid ervaren. 

Dat klinkt eenvoudig. Maar is dit wel zo? 

In “Zen en de Kunst van het Motoronderhoud” beschrijft filosoof Robert ‘de Zuid-Indiase apenval’. Deze val bestaat uit een uitgeholde kokosnoot vastgeketend aan een staaf. In de kokosnoot zit wat rijst die je door een klein gaatje kunt pakken. De hand van de aap past door het gat, maar zijn gebalde vuist kan er niet meer uit. De aap zit plotseling in de val. Maar niet door iets fysieks. Hij zit gevangen door een idee, niet in staat om te zien dat een principe dat hem goed van pas kwam (als je rijst ziet, houd je vast!) – dodelijk is geworden.

 

Deze metafoor geeft mooi weer hoe wij ook soms als mens verstrikt raken in onze eigen mind. Het is pas wanneer we de dingen die ons in de greep houden loslaten, dat we vrij zullen zijn.

 

Loslaten geeft een bevrijdend gevoel. Je voelt jezelf lichter en veert als het ware weer op. Je ruimt op -in je hoofd, hart en buik- waardoor er ruimte voor nieuwe dingen ontstaat.

 

Wil je bewuster aan de slag gaan met loslaten? 

Volg ons webinar op 30 september. Tijdens dit webinar deelt coach Catherine Carton graag haar expertise rond loslaten.

 

Schrijf je hier in. 

 

Terug naar overzicht