Leve loopbaanbegeleiding
De spoorkrant “Metro” zette gisteren het thema loopbaanbegeleiding in de kijker met maar liefst 7 pagina’s. Heerlijk om te lezen hoe zij denken over het werk dat ik met zo veel passie doe. De hoofdlijnen uit de krant.
De tevredenheid van de gebruikers van de loopbaancheques is groot.
Afgelopen jaar hebben 15.374 mensen loopbaanbegeleiding gevolgd. Dat is ruim dertig procent meer dan het jaar daarvoor.
Er is een grote nood aan loopbaanbegeleiding omdat veel mensen vastzitten in hun werk. Vroeger rustte daar een taboe op. En dat is nog gedeeltelijk het geval. Het duurt soms lang vooraleer mensen de stap zetten naar een loopbaancoach.
De loopbaancheques raken meer en meer bekend, de tevredenheid van de gebruikers is groot. De ervaring bij de meeste deelnemers is dat het zeer goede resultaten oplevert. En de mond-aan-mondreclame doet de rest van het werk.
Loopbaanbegeleiding is er niet alleen voor mensen met een specifieke vraag. Het kan voor iedereen nuttig zijn om af en toe eens stil te staan.
Het leven gaat bijzonder snel en misschien zijn er momenten in het leven waarop je een ander pad wil inslaan. Loopbaanbegeleiding biedt de unieke kans om alles eens te bekijken door een objectieve en ruimdenkende bril. We brengen vaak meer tijd door op het werk dan thuis. We focussen vaak op ons privéleven en hoe we daar meer energie uit kunnen halen, maar we vergeten dat het werk ook een bron van energie kan zijn.
Alles staat of valt met iets graag doen, dat is veel belangrijker dan wat je allemaal kan.
Het waardenpatroon is ook heel belangrijk. De waarden die jij belangrijk vindt, moeten aanwezig zijn in de organisatie waarvoor je werkt. Als dat niet het geval is, dan loop je vast. Wat jij nodig hebt, wat jij belangrijk vindt: daar kijkt loopbaanbegeleiding naar.
Loopbaanbegeleiding houdt in dat je ondersteund wordt bij het nemen van loopbaanbeslissingen.
Je ontdekt wat daarvoor nodig is zodat je je loopbaan zelf actief kan sturen. Dat kan helpen om je positie te verstevigen binnen de huidige onderneming of op de arbeidsmarkt.
Er zijn twee soorten vragen die opduiken bij loopbaanbegeleiding.
Enerzijds vertrekkende vanuit ‘een probleem’ op het werk: ik zit niet goed in mijn job, ik ben niet gelukkig, ik wil meer voldoening, ik wil een beter evenwicht werk/privé…. Dan kan je samen met een loopbaanbegeleider in dialoog gaan en alle factoren die belangrijk zijn bij een job in kaart brengen. Op die manier krijg je inzicht in welke keuze je best maakt in verband met je werk.
Anderzijds heb je mensen die niet echt een probleem ervaren maar hun loopbaan zelf richting willen geven. Dan gaat het om mensen die tussentijds de balans willen opmaken, kijken wat ze gedaan hebben en waar ze nog naartoe kunnen en willen. Zij willen kijken wat hun talenten zijn en hoe ze deze best inzetten op de arbeidsmarkt. Het is niet zo dat je dan automatisch van werk verandert. Er zijn veel mensen die na een loopbaanbegeleiding een andere kijk hebben gekregen op hun eigen job of die intern in het bedrijf stappen zetten om opnieuw arbeidsvreugde te kunnen vinden.
Getuigenis
Wie beter dan mensen die door een loopbaantraject gingen, kunnen getuigen over hoe zij dit process ervaren hebben en wat het hen opleverde. Metro sprak met Pieter Keyen, 25 jaar en opvoeder
“Ik ben opvoeder van opleiding, vooral omdat het als knelpuntberoep werd omschreven. Maar in de praktijk bleek de doelgroep van jongeren en kinderen niet echt mijn ding. Dat was veel te druk en ik ben van nature zeer rustig aangelegd. Dat klikte helemaal niet. Ik stond op een punt waar ik helemaal niet meer wist wat ik precies moest doen en op welke vacature ik moest reageren. Toen heb ik gekozen voor loopbaanbegeleiding, omdat een vriendin van mij dat had gedaan en het voor haar een zeer positieve ervaring was.”
“Mijn zoekende fase in de begeleiding was vrij uitgebreid. Wat voor iemand ben ik, wat zijn mijn krachten, wat zijn mijn talenten. Een belangrijk aandachtspunt voor mij was: wat zijn mijn energievreters en wat zijn mijn energiegevers? Ik heb toen vastgesteld dat ik op mijn werk heel veel energievreters tegenkwam. Ik moet niet op zoek naar een drukke werkomgeving. Wat mij energie geeft is het begeleiden van mensen maar dan in een persoonlijke relatie, een langdurig engagement aangaan, daar moet ik naar op zoek. Ik zit nu in de fase dat ik aan het solliciteren ben voor ander werk en dat gaat goed. Er is een vacature voor trajectbegeleider en dat is echt mijn ding. We zien wel maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”
Wat zijn loopbaancheques precies?
In de zomer van 2013 is de gesubsidieerde loopbaancheque ingevoerd. Wie in Vlaanderen of Brussel woont en voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige aan de slag is, kan een loopbaancheque aanvragen. Voor 40 euro mag je dan gedurende vier uur loopbaanbegeleiding volgen in één van de erkende centra. De werkelijke kostprijs van de begeleiding is 550 euro. Een aanzienlijk deel wordt gesubsidieerd.
Waar kan je terecht voor loopbaanbegeleiding met loopbaancheques?
Je kan terecht bij één van de 183 gemandateerde centra. Wij maken daar deel van uit.
Je vindt ons in Mortsel, Kontich, Boechout-Vremde, Mechelen en Herent.
Wil je meer weten over onze manier van werken? Neem een kijkje op www.loopbaan-cheques.be.
Terug naar overzicht