Wat motiveert jou in je leven en in je werk?

 

Wat is motivatie?

Motivatie is voor mij een mix van verschillende ingrediënten. Er zit een sterk verlangen in, iets heel graag willen. Maar dat alleen is niet voldoende. Je moet er ook iets voor over hebben, inspanning willen leveren, uit je comfortzone komen. Doen. Er is enthousiasme voor nodig zodat je je niet door de eerste de beste hindernis laat tegen houden. Discipline om vol te houden. En geloof in jezelf, in je eigen kracht, geloven dat je het kan.

Als je bv. heel graag de 10 miles van Antwerpen wil meelopen maar je haalt vandaag amper de 500 meter, dan zal een sterk verlangen niet voldoende zijn om je aan de startmeet te brengen en nog minder om de eindmeet te bereiken.

 Er zijn 2 soorten motivatie die je het doorzettingsvermogen geven om te doen wat nodig is om je doel te bereiken:

  1. Intrinsieke motivatie: die komt uit jezelf. Je doet iets omdat JIJ het heel graag WIL, niet omdat het is opgelegd. Er is geen dwang van buitenaf. De kracht om te doen, komt uit jezelf. En je doet het met plezier. Voldoening haal je zowel uit het resultaat als uit de acties die je onderneemt om bij je doel te raken. Je geniet van beide en bent trots op jezelf. Bv. je studeert Spaans omdat je binnenkort naar Zuid-Amerika reist en je wil heel graag contact met de plaatselijke bevolking.
  2. Extrinsieke motivatie: de basis van de motivatie ligt buiten jezelf. Je MOET iets doen, of je krijgt een (externe) beloning als je het doel bereikt, of je wil straf vermijden. Bv. je volgt Spaanse les omdat dit een voorwaarde is om promotie te krijgen (maar eigenlijk interesseert de Spaanse taal je niet echt).

In een professionele context leidt intrinsieke motivatie vaak tot werkplezier.

En om dat werkplezier te vinden is zelfkennis nodig: wat doe je met plezier? Waar geniet jij van? Wat kost jou geen moeite?

We worden allemaal geboren met een flink pakket ‘talenten’, dingen die we van nature uit gewoon graag doen. Die ontwikkelen we en we zoeken activiteiten die ons dat leuke gevoel geven.
Als we dat werkplezier kunnen koppelen aan thema’s die ons boeien, aan onze interesses en passies én aan een doel waar we voldoende affiniteit mee hebben, dan komen we al heel dicht bij ‘werkgeluk’.
Stel dat we bovendien kunnen werken in een context die aansluit bij wat wij belangrijk vinden, bij onze waarden en behoeften. Dan krijg je de magische combinatie tot intrinsieke motivatie binnen een professionele context.

We zijn ons zelden helemaal bewust van wat ons intrinsiek motiveert.

Zo zal een gemotiveerde kinesist je vertellen dat zij graag met mensen werkt, het plezierig vindt om hen te  helpen en naar hen te luisteren… Wat je zelden zal horen, is dat zij graag beweegt, dat ze naast haar hoofd ook graag met haar handen bezig is, dat ze graag bijleert, … En ook dat zijn ‘puzzelstukjes’ die mee vorm geven aan de intrinsieke motivatie die ons werkplezier verhogen.

Waarom gemotiveerd zijn je helpt om iets te bereiken

Als je iets wil bereiken in het leven, dan moet je daar meestal één en ander voor doen. En om iets te doen, moet je gemotiveerd zijn. Motivatie is dus heel belangrijk om effectief aan de slag te gaan en verlangens waar te maken. Dat klinkt logisch. In de realiteit lijkt het voor veel mensen moeilijker dan gedacht.

Zo hoor ik in mijn omgeving mensen vaak klagen over hun werk, hun baas, de organisatie waar ze voor werken, … En als ‘I love my job’ architect moedig ik hen dan aan om iets te ondernemen. “Het leven is veel te waardevol om het tegen je zin te leven. Dus, als je ongelukkig bent op je werk: doe daar iets aan,” vertel ik hen. Voor mij is het zo vanzelfsprekend.

Toch merk ik dat mensen uit mijn omgeving – en sommigen liggen mij erg nauw aan het hart – soms vele jaren in een ongelukkige werksituatie blijven.

Vaak zijn het hun innerlijke stemmetjes die hen ervan weerhouden om stappen te zetten

De innerlijke stemmen die hen tegenhouden om iets aan hun werkgeluk te doen, klinken zo:

  • het gras is niet altijd groener aan de overkant
  • ze verstaan dat toch niet
  • het is nu niet het moment
  • ik kan beter mijn mond houden
  • ik heb hier mooie, financiële voorwaarden
  • wie zit er nu op mij te wachten
  • ik blijf volhouden en doorgaan
  • wat zullen anderen wel niet denken

Herkenbaar? En geloof jij die stem? Kies jij voor het comfort van het gekende, ook al voelt dit niet goed? Of wil je verandering?

Droom jij ervan om de meeste dagen van het jaar met plezier naar het werk te vertrekken?

En niet moe en uitgeblust thuis te komen maar enthousiast en vol energie. Want je hebt je batterijen kunnen opladen terwijl je aan het werk was.

Geloof je dat jij dit kan bereiken? Alleen: het zal niet vanzelf komen. Je zal er iets moeten voor doen. Je zal actief en bewust aan de slag moeten. En je kan daarbij kiezen voor een snelle en radicale verandering of om stap voor stap een stukje dichter bij jouw droomleven te komen. Je kan kiezen om zelf aan de slag te gaan of om je te laten begeleiden door een professionele coach. En met de loopbaancheques is dit erg betaalbaar: slechts 80 euro voor 8 uur kwalitatieve, individuele begeleiding.

Waar wacht je nog op? Zet een eerste stap.

Schrijf je in voor onze Inspiratiesessie op woensdag 21 maart: ’Kom dichter bij een gelukkig leven: zet je talenten in en bevrijd je van belemmerende gedachten.’ Je keert gegarandeerd met meer energie huiswaarts. Beloofd!

 

Rita Raets, zaakvoerder en I Love My Job-architect

Terug naar overzicht