Die vijftigers toch…

 

“Wij zijn krachtig, wij zijn ambitieus, wij hebben kennis.”

Ze zei het in één van de filmpjes van het programma Fifty-fifty.
Ze had zo één van mijn loopbaan-klanten kunnen zijn.

In die coachgesprekken van ons, daar zien en horen wij veel.
Bijvoorbeeld hoeveel goesting vijftigers en zestigers hebben om te werken. Hoe ze zin hebben om de komende vijf of tien jaar zinvol werk te leveren, bij te dragen, deel uit te maken van.

Vaak ook met de inzichten van hun leeftijd:
“Ik vind mijn jonge collega’s moedig, ik wil hen mee ondersteunen.”
Of
“Ik wil nog één keer een groot project dragen de komende vijf jaar.”
Of
“Aangezien ik niet aas op de job van mijn leidinggevende, kan ik hem echt ondersteunen. Als hij het zou willen.”
Of
“Mijn baas heeft de leeftijd van mijn dochter en zo lijkt ze mij ook te zien: een vader die wat oud wordt en alleen de makkelijkste taken nog kan doen. Terwijl ik zoveel meer kan.”

Wij horen in onze coachpraktijk, wat op dit moment ook openlijker wordt uitgeschreeuwd in de podcast, filmpjes etc van het programma Fifty-Fifty. Met dank aan Annemie Peeters van VRT en alle vijftigplussers die hun hart en ziel in het programma leggen.

De vijftigers en zestigers in onze coachprakijk– en mij betreft geldt het ook voor de vijfenveertigplussers – voelen zich vaak niet gezien. Ze ervaren dat ze weinig kansen krijgen.

Wij kunnen verhalen vertellen, wij coaches. Heel regelmatig zien we bekwame, getalenteerde mensen die van hun job houden en gefrustreerd raken dat ze geen kansen krijgen om door te schuiven naar een nieuwe functie. Of mensen die na 170 sollicitatiebrieven nog geen uitnodiging gekregen hebben voor een sollicitatiegesprek. Dat vertelde een dame in Fifty-fifty, en voor ons was dat niet nieuw.

Deze mensen houden van werken, houden van hun job. Of ze wachten vol verlangen op een kans om weer van een job te kunnen houden.

En toch, al lijkt de arbeidsmarkt volgens de baas van VDAB in brand te staan en vinden bedrijven niet de werknemers die ze nodig hebben, blijken mensen van deze leeftijd nog altijd weinig gegeerde werknemers.

Wat een verspilling van talenten en passie. Gelukkig creëren we met heel wat mensen nieuwe kansen. Alleen blijft het soms lastig opboksen tegen maatschappelijke vooroordelen.

Dank  aan dit programma, om deze geregeld frustrerende zoektocht openbaar te maken en voluit te zeggen: ook vijftigers en zestigers hebben recht op een job die ze met passie kunnen doen.

Ilona Plichart en de andere loopbaancoaches van I love my job

Meer over het programma Fifty-fifty

Terug naar overzicht