geluk_chance_uitgelicht-1030x433

Is geluk een kwestie van ‘chance’ hebben?

Is het toeval of chance dat je de juiste baas treft?
Is het toeval dat jij op de juiste job valt? Dat je in je droomonderneming bent terechtgekomen?

Natuurlijk kunnen de omstandigheden een handje helpen. Maar je kan ook veel zelf ondernemen. Goede zelfkennis opbouwen zodat je keuzes maakt waar je blij van wordt, is één van de stappen die je zelf kan zetten.

Dit maakt het mogelijk om een goede jobkeuze te maken en alle dagen mét goesting aan het werk te gaan. Ik wens het iedereen toe. Helaas zie ik nogal wat mensen met tegenzin naar hun werkplek trekken. Ooit hoorde ik bij deze categorie, lang geleden toen ik nog niet wist wat écht bij mij paste.

En toch maakte ik mezelf toen wijs dat het zo best oké was. Want onder ogen zien dat mijn werk mij veel energie kostte, had zo zijn consequenties. En mijn stress straalde af op mijn omgeving, ook op het thuisfront. Stappen heb ik echter pas kunnen zetten toen ik helderheid had over alternatieven. En daar was graafwerk voor nodig: naar mijn kern. Wie ik écht ben en wat ik écht wil.

Wil jij helderheid over jouw unieke kern?

 Hoe bewust ben jij met je leven bezig, je gezondheid, je loopbaan, je relaties, je persoonlijke groei, je geluk? Weet jij wat je wil in jouw leven en werk?

De levensbalans opmaken doen we meestal bij cruciale gebeurtenissen. Dan staan we even stil en overlopen we bewust wat er zich in ons leven en werk afspeelt. Ben ik met de juiste dingen bezig? Is dit het leven dat ik wil? Vaak zijn deze gedachten vluchtig en gaan we – eens de storm geluwd is – gewoon verder zoals het altijd is geweest.

Zelfkennis zorgt voor geluk

Wie echt gelukkig wil zijn, ook in het werk, zal inzicht moeten verwerven in zijn of haar talenten. Ook voor jou is het belangrijk om te voelen waar je warm van loopt, wat je boeit, wat jij belangrijk vindt. Door de antwoorden op die vragen te ontdekken, ontwikkel je de moed om stappen te zetten.

Rita Raets, zaakvoerder van  ‘I ♥ my job’.

Tags: werkgeluk
Terug naar overzicht