Ongelukkig op het werk? Wat ligt er aan de basis.

Wij komen in onze coachpraktijk geregeld mensen tegen die niet zo blij zijn met hun werk. Dat gaat over meer dan ‘eens een slechte dag hebben’. Wat ligt meestal aan de basis van dat ongelukkig zijn? En hoe raak je daaruit? Drie zaken komen geregeld terug, ook al zullen mensen het niet in deze woorden omschrijven.

Je kan niet doen wat je graag doet

Wie in het werk niet kan doen waar hij/zij blij van wordt, energie van krijgt, naar uitkijkt, niet genoeg van krijgt, … die ervaart amper werkgeluk. Natuurlijk heeft ieder van ons wel een paar taakjes waar je eerder tegenop kijkt. Dat is oké, als die energievreters slechts een minderheid vormen in jouw totale werk.

Werk kiezen waar je blij van wordt, veronderstelt zelfkennis: wat zijn jouw natuurlijke talenten? Wat gaat voor jou moeiteloos en geeft je energie? Wat boeit jou? Waar ben je graag mee bezig? Pas als dit helder is, kan je goede werkkeuzes maken.

Ik geef een voorbeeld. Ik heb de talenten ‘positivo’, ‘groeimotor’ en ‘vertrouweling’. Daarom geniet ik zo van diepgaande 1-op-1-gesprekken waarin ik mensen die vastzitten, mogelijkheden laat zien zodat ze stappen durven zetten. Mijn rol als ‘coach’ is mij op het lijf geschreven. Mensen begeleiden in hun groeiproces voelt voor mij niet als ‘werken’, het is een portie plezier.

 

Jouw waarden passen niet in de bedrijfscultuur van jouw organisatie

Als jouw waarden botsen met die van jouw omgeving, dan kan je daar veel last van hebben. Je voelt interne spanning omdat jij je niet goed voelt bij de situatie. Er ontstaan conflicten omdat je van mening verschilt over wat voor jou van wezenlijk belang is. Als de manier waarop jouw organisatie zakendoet of met mensen omgaat botst met jouw waarden als respect, kwaliteit, snelheid of ethisch handelen, dan kan dat voor jou heel lastig worden. Vaak zijn we ons niet goed bewust waar die spanning vandaan komt. Ken jij jouw waarden? Weet jij wat wezenlijk van belang is voor jou? Zorg jij dat je dit in voldoende mate in jouw leven trekt? Als dat niet zo is, kan je daar best werk van maken.

Onderzoek wijst immers uit dat mensen die in hun werk trouw kunnen blijven aan wat zij belangrijk vinden, meer tevreden zijn en minder stress ervaren. Deze mensen kennen een groter gevoel van geluk, verwerken gemakkelijker tegenslagen, voelen zich gezonder, presteren beter en krijgen meer waardering van hun omgeving.

Ik geef een voorbeeld. Voor mij zijn zowel ‘autonomie’ als ‘verbondenheid’ belangrijk. Ik noem het ‘eigenheid in verbondenheid’. Mezelf mogen zijn, mijn ding mogen doen, op mijn manier en dat binnen een team gelijkgestemden die ook stevig positie durven innemen, vind ik de max.

Je zit niet in de juiste werkcontext.

Niet enkel de bedrijfscultuur kan jou parten spelen, maar ook de werkcontext: de plek waar jij werkt en de mensen met wie je werkt. Het is belangrijk om een omgeving te vinden die bij jou past: waar jij iets kan en mag doen met jouw talent en met wat jou boeit. Een plek waar anderen blij zijn dat jij er bent en waar je  gewaardeerd wordt.

Een voorbeeld: ik lever graag kwaliteitswerk en kies voor duurzame oplossingen. Voor de dingen die ik echt belangrijk vind, ga ik tot het uiterste. Als ik werk in een context waar men eerder gaat voor een ‘quick fix’, geen te diepgaande analyses maar wel snel resultaat, dan zal ik mij daar niet goed voelen. Mijn talenten zullen niet tot hun recht komen, integendeel. Veel kans dat ze worden afgestraft.

Weet jij wat voor jou de ideale werkomgeving is? Welke contexten wel en niet bij jou passen? Als dat voor jou niet helder is, doe daar dan iets aan. Zorg dat het duidelijk wordt.

Een traject loopbaanbegeleiding kan jou helderheid brengen. Onze ervaren loopbaancoaches loodsen je op een veilige en aangename manier door dit proces. Bij hen ben je gegarandeerd in goede handen en dat aan een betaalbaar tarief (met de loopbaancheques, onder voorwaarden).

 

Contacteer ons en we spreken verder.

 

Rita Raets

 

Terug naar overzicht