Stap uit je comfortzone
Van continu dingen doen die ver buiten je comfortzone liggen, word je doodmoe. Je draait dan voortdurend op doorzettingsvermogen en discipline en dat vraagt veel energie. Barrières overwinnen, vraagt fysiek en/of mentaal veel kracht. Denk maar even aan iemand die ondanks podiumvrees, een presentatie geeft: angstzweet, verhoogde hartslag, gespannen spieren, een maalstroom aan negatieve gedachten en doemscenario’s… Niet leuk en extreem vermoeiend.
Helemaal klaar voor mijn wereldreis
Toch kijk je vol bewondering en een tikkeltje jaloers naar de collega die haar job en huur opzegt en op wereldreis vertrekt. Zalig toch! Dat beeld laat niet het proces van angst overwinnen zien, maar het resultaat ervan. Want naar een spannend besluit met serieuse consequenties, moet je toewerken en dat voelt meestal erg onzeker of ronduit eng. De collega deed er misschien jaren over om de stap te zetten, panikeerde over de financiële kant, moet mensen en plekken achterlaten. Of die stress het allemaal waard is geweest, dat zal de toekomst uitwijzen.
Wat ligt nu precies binnen of buiten de comfortzone?
Je comfortzone is een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering. Het is een ‘bubbel’ met dingen waar je aan gewend bent. Daar horen eventueel zaken bij die jou helemaal niet blij maken. Het is dus niet per sé een ‘blije bubbel’.
De comfortzone beschermt tegen het gevaar van het onbekende. Als je elke dag hetzelfde doet, hoef je geen nieuwe beslissingen te nemen, hoef je geen risico’s te nemen, hoef je niet iets nieuws te leren met risico op falen. Daarom blijven we soms hangen in een baan of een relatie waarover we al jaren klagen. We zijn gewend geraakt aan de situatie waarin we zitten en vinden het eng om eruit te stappen. De comfortzone is dan vrij oncomfortabel maar nog steeds minder oncomfortabel dan een situatie die nieuw is en onbekend.
Stretchen buiten de comfortzone
Altijd blijven hangen in wat je kent, is niet aan te raden. Dan was je nooit naar school geweest, want een eerste schooldag is voor veel kinderen erg eng. Je was waarschijnlijk niet komen opdagen voor het sollicitatiegesprek, had nooit een liefje gehad.
Sommige dingen bereik je alleen door moedig te zijn. Moed betekent niet ‘angstloos’ zijn maar besluiten dat het andere belangrijk genoeg is om je angst in de ogen te kijken en het toch te doen: van job veranderen, de 1ste kus geven, alleen gaan wonen, het moeilijke gesprek aangaan, …
Stap regelmatig uit je comfortzone
Stap regelmatig uit je dagelijkse gewoonten, laat jezelf toe om te stretchen en te groeien. Probeer iets nieuws en toets of je wel gelukkig bent met het oude. Misschien voelt het nieuwe veel beter aan. Als je al 20 jaar als ontbijt boterhammen met choco eet, zal je misschien ervaren dat een fruitontbijt je veel meer energie geeft.
Wie nooit naar de sauna gaat, een toneelstuk bijwoont, een museum bezoekt, een last minute trip boekt, zich aan vrijwilligerswerk waagt, … zal nooit weten of dit plezier geeft. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar iets anders is dan wat je normaal doet. Het begint met een eerste stap.
3 tips voor een leven buiten je comfortzone
- Vraag je af of het nieuwe dat je wil doen, bij jouw waarden past, bij wie jij bent en wil zijn. Is het antwoord ‘ja’: ga er dan voor, ondanks angst en weerstand. Is het antwoord ‘neen’: zie er dan vanaf, het zal de moeite niet waard zijn.
- Oefen jezelf in het omgaan met angst en spanning door regelmatig iets te doen wat je ongemakkelijk vindt. Bv. in je eentje naar de bioscoop gaan, vriendelijk ‘neen’ zeggen tegen een collega. Zo cultiveer je een meer open houding voor nieuwe ervaringen.
- Bedenk regelmatig waar je over 5 jaar wil staan: zal dat lukken als alles blijft zoals het nu is? Wat heb je te leren en te groeien om dichter bij je doel te komen? Hoe pak je het aan? Zet kleine stappen
Bron: artikel uit Happinez
Rita Raets
Stichter en bezieler van ‘I love my job’