Vijf-tips-voor-Geluk-1030x433

Vijf tips om meer geluk te hebben, die je vandaag al kan toepassen

Misschien wil je nu al tips om (nog) gelukkiger te worden. We delen onze inzichten heel graag met jou:

1. Kijk vooral naar wat er wél is 

De meeste mensen starten bij ons een traject omdat ze weg willen van hun werk. En toch beslist 70% na afloop om te blijven. Is dat omdat er op hun werk iets veranderd is? Meestal niet. Maar ze hebben met een andere bril leren kijken. Ze zijn erachter gekomen dat ze op hun huidig werk toch al heel veel krijgen van wat zij nodig hebben en wat ze belangrijk vinden. En ze hebben beslist om dat niet zomaar overboord te gooien.

Je kent het wel, het halfvolle of halflege glas.

Tot welke categorie behoor jij?
Ben jij iemand die vooral ziet wat er wél is of vooral ziet wat er niet is? En wil je dat zo houden?
Wat maakt jou het gelukkigst?
Wil je op dit vlak een verandering aanbrengen? Doe het!      

 

2. Wees dankbaar

Iemand vertelde mij ooit dat hij een dankbaarheidsboekje bijhield. Dat boekje had een vaste plaats: op zijn hoofdkussen. Hij kwam het dus elke avond tegen. En elke avond schreef hij er 5 zaken in waar hij die dag dankbaar voor was. Aanvankelijk was dat een hele opgave en was hij al blij dat hij één of twee dingen kon benoemen. Vandaag gaat het hem heel vlot af om elke dag voor minstens 5 zaken dankbaar te zijn. Behalve op ‘shitdagen’, dan komt hij soms niet verder dan 3 of 4.

Ook in jouw leven zit ongetwijfeld één en ander om dankbaar voor te zijn. Zie je het? Waardeer je het voldoende? Laat jij het toe om er te zijn en ervan te genieten, ook al is het niet perfect?

Waar ben jij dankbaar voor? En maakt dat dankbaar zijn jou gelukkig?
Wil je meer van dat? Realiseer het!      

 

3. Bouw veerkracht op 

Ik volg momenteel een reeks avondsessies rond het thema: ‘Verhoog je zelfgenezend vermogen’. Boeiend! Het gaat over veerkracht opbouwen op verschillende vlakken: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel, relationeel.

We komen allemaal obstakels tegen in het leven, grote en kleine, we kennen allemaal tegenslagen en moeilijkheden, er overkomen ons zaken waar we absoluut niet op zitten te wachten. That’s life.

Niemand raakt zonder kleerscheuren door het leven. Het is wel zaak om op zulke momenten voldoende reserve te hebben zodat je tegen een stoot(je) kan. Bouwen aan je eigen veerkracht is dan ook een must.

Hoe zit het met jouw veerkracht? Zit jij op je tandvlees of heb je reserve? Zorg jij goed voor jezelf? Besef je dat je alleen maar kan geven vanuit overvloed?

En creëer jij overvloed bij jezelf? Of krijg je dan een schuldgevoel?
Wil je graag verandering? Zet vandaag een eerste stap.

 

4. Leer om ongelukkig te zijn

De bekende Antwerpse psychiater Dirk De Wachter is er duidelijk over. Wie gelukkig wil zijn, zal moeten leren om ongelukkig te zijn. Pijn, lijden, verdriet … passen niet in onze (Facebook)cultuur en dus doen we maar alsof het er niet is. En dan kunnen we het ook niet delen en krijgen we ook niet de troost die we op dat moment zo nodig hebben. Terwijl we allemaal dromen om die troost te krijgen en te kunnen geven. Zodat als jij thuiskomt en je geliefde ziet dat er iets scheelt en vraagt: “Schat, wat is er aan de hand?” Zodat je het niet wegwimpelt, maar het er samen over kan hebben.   

We moeten ongelukkig durven zijn. We moeten pijn, ongemakken, tegenslagen, boosheid, verdriet … niet wegdrukken maar doorleven.

Weet jij om te gaan met onprettige gevoelens zoals moedeloosheid, angst, verdriet, frustratie, leegheid? Durf jij dit helemaal te doorleven zonder je in de emotie te verliezen?

Besef je dat je pas echt gelukkig kan zijn als je deze negatieve gevoelens verwerkt? Wil je verandering op dit vlak? Onderneem vandaag iets in de goede richting.     

 

5. Weet wat jij écht nodig hebt om je goed te voelen en ga daar achteraan 

Ik ben al vele jaren een aanhanger van Verbindende Communicatie. Verbinding met anderen maar evengoed met jezelf. Daarin staan ‘behoeften’ centraal die sterk verbonden zijn met gevoelens. Denk even aan het genot van een fris glas water als je dorst hebt. Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer we krijgen wat we nodig hebben, voelen wij ons goed. Denk daarbij aan zekerheid, autonomie, rust, erkenning, beweging, vriendschap, creativiteit …

Weet jij wat je nodig hebt om je goed te voelen? En weet je daar woorden voor te vinden?

Durf je ze ook uit te spreken?
Durf je op te komen voor wat jij belangrijk vindt? En dat op een verbindende manier? Thuis, op het werk, bij vrienden? Zou je hierin willen groeien?
Zet dan vandaag een stap.  

 

 

Terug naar overzicht