veerkracht

Leven vanuit kracht: de diamant in elk van ons

We hebben allemaal – zonder uitzondering –  een mooie diamant ergens vanbinnen in ons. Die diamant is er altijd geweest, van bij de geboorte. Hij bevat veel waardevols: talenten, passie, energie, waarden, kracht, interesses, dromen …

Door de jaren heen, durven we het contact met die diamant wel eens te verliezen. Er komt een laagje stof op. En dan beginnen we te twijfelen. Of we nu echt wel zo goed zijn in wat we dachten prima te kunnen. Of we wel met de juiste dingen bezig zijn, of we de juiste keuzes maken … En weg is onze kracht.

Vertrouwen in eigen kunnen

Vertrouwen in je eigen kunnen is essentieel om je goed te voelen. Je héél erg bewust zijn van jouw unieke talenten, jouw kennis, ervaring, wat jij de wereld te bieden hebt … is een voorwaarde om helemaal in je kracht te staan. En dat betekent niet dat je geen oog hebt voor dat waar je minder goed in bent of waar je helemaal geen talent voor hebt. Integendeel. Ook daar ben je je erg bewust van.

Wat met dingen die in de weg zitten?

Soms zit er één en ander in de weg zodat je niet vol vertrouwen naar alle schoonheid in jezelf kan kijken. Vaak zijn dat kwetsuren die we hebben opgelopen in onze kindertijd of jeugdjaren. Dat kan door uitspraken van mensen uit onze omgeving bv “Een 8 op 10 op het rapport: dat kan toch wel beter zeker.”
Of we zijn aan onszelf beginnen twijfelen door gebeurtenissen in ons leven. Misschien werd je gepest, kreeg je te weinig aandacht, lag er vooral nadruk op wat we niet kunnen en werd te weinig gesproken over waar we wel goed in zijn.

En onbewust zijn we dat gaan geloven. We zijn het vertrouwen in onszelf kwijtgespeeld. En weg is onze kracht.

Hoe zou jij graag hebben dat jouw leven eruitziet?

Als we iets écht willen, dan kunnen we bergen verzetten. Ondanks moeilijkheden en obstakels. Als het verlangen groot genoeg is en we vanuit zelfvertrouwen en kracht handelen, dan zijn we tot zoveel in staat dat ons gelukkig maakt.

Van dromen en verlangens gaat een sterke positieve energie uit. Het is dan ook erg belangrijk om dat ‘willen’ écht te voelen zodat het je niet meer loslaat. Dit is wat jij wil en daar zal jij voor gaan en geen enkel obstakel zal jou tegenhouden.

 

Kracht-denken (i.p.vv probleem-denken)

Hoe wil jij in het leven staan? En wat houdt je momenteel tegen om dat leven te leiden?

Over welke mooie kwaliteiten beschik je om jouw leven te realiseren? Ben je je daar voldoende van bewust? Voel jij jouw talenten? Kan je ze benoemen? Geloof je erin?

En wat zou je nog kunnen toevoegen om écht jouw leven te leiden? Welke kwaliteit zou je kunnen ontwikkelen zodat je de hindernis die er al zo lang ligt nu eindelijk kan nemen?

Vanuit vertrouwen kan je kijken naar wat jou belemmert om te doen wat je zo graag wil en kan je daarmee aan de slag gaan. Vanuit kracht. Niét vanuit een ‘probleem’. Wij kiezen resoluut voor ‘krachtgericht’ denken en niet voor ‘probleemdenken’. Want dat maakt het probleem alleen maar groter en wij willen je net laten groeien in jouw kracht.

Krachtgericht coachen

Het was dan ook heerlijk om twee volle dagen te mogen doorbrengen met Fred Korthagen, de bedenker van de methodiek ‘Krachtgericht coachen’. Want wij willen er ons nog verder in bekwamen en wij willen het leren van de master himself.

We willen nog meer in staat zijn de kracht van mensen aan te boren en hen te helpen belemmeringen te hanteren die deze kracht indammen. We willen hun zelfsturing verhogen zodat mensen (opnieuw) eigenaar worden van hun leven.

De positieve kracht van talenten en verlangens

En daarvoor zetten we volop in op de positieve kracht van dromen en kwaliteiten. Want die twee zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden. Daarom kijken we naar de interne belemmeringen die jouw kracht kunnen blokkeren.
Die belemmeringen pakken we samen aan zodat jij weer het beste uit jezelf kan halen. Hierover gaan we samen reflecteren zodat jij tot inzichten komt die je de kracht geven om hier autonoom mee verder te gaan.

Van ‘overleven’ naar ‘volop leven’

In ons leven ontwikkelen we allerlei ‘overlevingsstrategieën’. Daar is niets mis mee. Op sommige momenten in ons leven komen die strategieën goed van pas. Het probleem is dat we ze blijven toepassen, ook als we ze niet meer nodig hebben.

Vaak gebruiken we die strategieën om ons aan te passen aan de omgeving en ons aanvaard te voelen. Dat creëert een spanning tussen ‘eigenheid’ en ‘verbondenheid’., tussen ‘aanpassen aan de omgeving’ en ‘je authentieke zelf zijn’. In dat spanningsveld kan je soms fameus de weg kwijtraken. Je voelt je leeg, weet het allemaal niet meer weet en vraagt je af welke doelen je ook alweer had in je leven.

En toch kan ook jij je eigen koers weer vinden. En ja, dat is een spannende weg. Want het vraagt dat je de tijd neemt om opnieuw contact te maken met jouw unieke kern en jouw waarheid. Je gaat opnieuw graven naar jouw mooie diamant.

En als je vanuit die kern keuzes maakt, kom je gegarandeerd door ‘bibbergebied’. Je bibbert, omdat je het oude vertrouwde loslaat en wegen inslaat die je nog nooit genomen hebt. Spannend? Absoluut.

 

Rita Raets
Zaakvoerder en  ‘I ♥ my job’ architect

Terug naar overzicht