Lichamelijke-Gezondheid-2018-1030x433

Lichamelijke gezondheid: wat is jouw goede voornemen voor 2018?

Het is je wellicht vele keren toegewenst de laatste dagen: ‘Een goede gezondheid’. Iets dat we vanzelfsprekend vinden tot we ziek worden en de ongemakken en beperkingen van de ziekte ervaren. Gelukkig kunnen we zelf één en ander doen om dit uiterst waardevol goed ‘een gezond lichaam’ zo lang mogelijk te bewaren.
Wat is jouw goede voornemen voor 2018 voor je lichamelijke gezondheid?
We helpen je om een keuze te maken. Let’s start!

1. Gezonde voeding:

We lezen vaak wat goed is voor ons. Nog even op een rijtje:

  • verse producten, onbewerkt, zoveel mogelijk seizoensgebonden, zelf klaarmaken, liefst biologisch
  • 1,5 liter water per dag (ook kruidenthee)
  • 2 stukken vers fruit per dag
  • 3 porties verse groenten per dag
  • aangevuld met wat eiwitten en gezonde koolhydraten
  • geen suikers, geen frisdranken, niet te veel koffie/thee en alcohol, geen geraffineerde producten, niet te veel vet of rood vlees
  • stoppen als je maag voor 80% volzit, niet over-eten
  • af en toe zondigen mag, het gaat om ‘balans’

Eet jij het grootste deel van de tijd ‘gezond’? Wat zit reeds goed? Wat kan beter? Hoe kan je een verbetering aanbrengen?

Kies één ding dat je vanaf morgen anders zal doen en pas het de komende weken ook effectief toe. Lukt het jou moeilijk? Zoek dan hulp: een goede vriend(in), een groep waar je kan bij aansluiten of een personal coach. Wij wensen je in ieder geval success want we weten dat een kleine verandering al heel wat resultaat kan geven.

2. Voldoende beweging

Wil je voldoende beweging? Kies vooral een vorm die je graag doet want anders hou je het niet vol: 10.000 stappen per dag, dansen, fietsen, zwemmen, groepssport, yoga, fitness, lopen, wandelen, … De keuze is enorm. Er zijn kwalitatieve fitnesscentra en sportscholen met een mooi en gevarieerd aanbod. Of je gaat in zee met een ‘personal coach’.
Neem de fiets i.p.v de auto, de trap i.p.v. de lift, parkeer de auto wat verder en ga een paar straten te voet, sta elk halfuur op van je bureel en beweeg,… Deze kleine zaken kunnen al een verschil maken in hoe jij je voelt.

‘Stilzitten’ is het nieuwe roken. De effecten zijn even schadelijk. Beweeg jij élke dag voldoende? En wil je hier een verbetering aanbrengen? Hoe ga je het doen?

Zet een eerste stap en wees fier op jezelf. Zoek hulp als je voelt dat het jou moeilijk lukt om het in je ééntje te doen.

3. Hoe lang houdt een mens het vol zonder zuurstof?

Juist. Leven is ademen. Ademen is leven.
Als pasgeboren baby wéten we hoe diep ademen moet. Die kennis is van nature in ons aanwezig. Jammer genoeg verleren we die spontane reflex en… houden we onze adem in tijdens spannende momenten. We ervaren nogal wat spanning in ons leven en dus houden we vaak onze adem in. Onbewust gaan we heel oppervlakkig ademen. Dat wordt de norm. We weten niet meer hoe het moet om diep te ademen zodat alle lichaamscellen de levensnoodzakelijk zuurstof krijgen. Die hoeveelheid zuurstof is nodig om veerkrachtig te blijven. Velen van ons moeten opnieuw leren om gezond te ademen, op een manier die ons veerkrachtig houdt. Hoe zit het met jouw ademhaling?

Adem jij diep tot in je onderbuik? Wil je bewuster ademen? Hoe ga je het doen? Welke stappen ga je zetten? Kom je voldoende buiten? In de gezonde buitenlucht? Zuig je dan je longen vol zuurstof?

Zet een eerste stap: doe aan yoga, ga wandelen, volg een ademsessie bij een therapeut, volg een ‘ademworkshop’, adem een paar minuten per dag heel bewust zo diep mogelijk in en dan heel krachtig uit. Voel het verschil.

4. Rust voor jouw lichaam is een must.

Vandaag krijgen we véél prikkels binnen via al onze zintuigen en willen we vele ballen in de lucht houden. En dat zeven dagen op zeven en het ganse jaar door. Niet moeilijk dat we daar moe van worden. En soms ‘moedeloos’.

De wereld is zo aan het versnellen. Vertragen is misschien wel de grootste uitdaging van deze tijd.

Hoe zit het met jouw balans? Ben je een ‘bezige bij’ of een ‘ja-zegger’? Dan is jouw uitdaging wellicht om te vertragen en eens een dagje niet(s) te doen tenzij: uitslapen, genieten van een rustige wandeling, een interessant tijdschrift of boek lezen, een massage, een meditatie, rustige yoga, … wat bij jou past en je lichaam deugd doet.

En vooral in het ‘nu’ te ‘zijn’. Niet ‘doen’ en tegelijkertijd al denken aan ‘het volgende’ of met twee dingen gelijktijdig bezig zijn.
Zit je te veel stil, dan moet je wellicht leren in beweging te komen en kan je  inspiratie putten uit punt 2: ‘voldoende bewegen.’

Zorg ook dat je voldoende én kwalitatief slaapt: in een een rustige en donkere ruimte, op een matras van goede kwaliteit. Bedenk een rustgevend ritueel voor het slapen gaan (lezen, meditatie, yoga, stilte, dankbaarheidsritueel, knuffel, …). Vlak voor je gaat slapen slapen nog even snel de mail checken, tv kijken, intensief sporten of eten is geen goed idee.

Hoe zit het met jouw ‘rustmomenten’? Hoe zou je dit anders willen? Hoe ga je het doen?

Zet een eerste stap: slaap meer, ontwikkel een ‘slaapritueel’, bouw rustmomenten in gedurende de dag, maak in jouw agenda tijd voor ‘me-time’.

We helpen je een goede keuze te maken voor de komende maanden

Om jou te helpen een goede keuze te maken, niet te veel hooi op je vork te nemen en écht te starten, vragen we jou om jouw voornemens voor een goede gezondheid in 2018 uit te schrijven in de vorm van ‘actie’. Want we weten allemaal: een droom zonder actie blijft een droom.

 

Jouw actieplan 2018 voor een goede lichamelijke gezondheid

 

 
Wat wil ik veranderen Hoe: concrete actie Wie kan helpen
Gezonde voeding

 

     
Voldoende bewegen

 

     
Ademen

 

 

     
Rust

 

 

     

Laat ons weten welke actie je hebt gekozen!

rita@ilovemyjob.be

Rita Raets
Zaakvoerder en  ‘I ♥ my job’ architect
Terug naar overzicht