veerkracht-loopbaan

Veerkracht zou een verplicht vak moeten zijn op school

 

Wat is ‘veerkracht’ eigenlijk?

Voor mij is veerkracht de kunst om soepel mee te deinen op de golven van het leven. Als de zee rustig is, vormt dat geen probleem. Maar we kennen allemaal turbulente tijden: je wordt ziek, verliest een geliefde. Je krijgt een financiële tegenslag, zit midden in een conflict,… We maken allemaal – zonder uitzondering – crisissen mee in het leven. Kleine en grote.

Hoe ga je om met de stormen in je leven? Beschik je op zulke momenten over de energie, de kennis, de juiste mindset om de golven te trotseren? Zonder kopje onder te gaan? Zonder doodvermoeid en beschadigd de storm uit te varen?

‘Bouwen aan eigen veerkracht’ zou een verplicht vak moeten zijn op school

Kennis van menselijke veerkracht is even levensnoodzakelijk als kunnen lezen en schrijven en zou een verplicht vak moeten zijn op school. Eigenlijk is het een wijsheid die van nature in mensen zit maar die we vaak kwijtspelen. Ze wordt niet meer van generatie op generatie overgedragen. Die wijsheid aanboren en naar buiten brengen is een geschenk dat iedereen in het leven zou moeten krijgen: in zijn of haar opvoeding, thuis én op school. Of die je op gelijk welke leeftijd zelf kan aanboren via een opleiding of een kwalitatieve coaching. Iets wat jij jezelf kan cadeau doen.

Aan veerkracht bouwen kost toch veel tijd?

Dat is inderdaad wat veel mensen denken. Echter, het tegendeel is waar. Hoeveel tijd verlies je immers niet omdat je

  • je futloos en moe voelt
  • slecht slaapt
  • veel piekert
  • ongelukkig bent, je verdrietig en moedeloos voelt
  • ‘s avonds in de zetel ploft en een paar glazen drinkt terwijl je net energie zou krijgen van sporten of met leuke mensen afspreken

Je verliest tijd in kwaliteitsvolle levensjaren.

Wat heb je nodig om je goed te voelen in je vel en te bruisen van energie? Zodat je vooral die dingen doet waar jij blij van wordt. We delen onze kennis over ‘veerkracht’ graag met jou.

Draagkracht versus draaglast

Je veerkracht verbeteren doe je niet op één-twee-drie. Het is een proces waarbij je zelfkennis opdoet en waarbij de wijsheid van draagkracht versus draaglast, centraal staat. Eigenlijk gaat het over energiegevers versus energievreters en dat op fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel en spiritueel vlak. Jouw balans in al deze levensdomeinen is ontzettend belangrijk om voldoende innerlijke reserves op te bouwen. Daar moet je het immers van hebben als er zich een crisis voordoet.

Als jouw ‘draaglast’ gedurende langere tijd groter is dan jouw ‘draagkracht’, dan put je sterk uit jouw reserves. En als het dan stormt in je leven, heb je vaak niet meer de energie om op een gezonde manier met de stormen om te gaan.

Hoe kan jij je ‘draagkracht’ vergroten?

Werken aan eigen gezondheid, aan mentale ingesteldheid, aan sociale vaardigheden, aan een sociaal (vang)net, aan zinvol werk, aan eigen grenzen kennen en bewaken, aan opkomen voor wat jij belangrijk vindt, … het maakt allemaal deel uit van je veerkracht. Het vergt aanpassing en gewoontes doorbreken. Dat kan lastig zijn, heel lastig. Neem er je tijd voor, doe het stap voor stap. Een kleine aanpassing kan al een mooi resultaat geven.

En soms is een grondige ‘reset’ nodig. Als je laptop traag wordt of vast komt te zitten, doe je een reset. Eigenlijk zou je dat ook met jezelf moeten doen als je bv vastzit in je werk, ongelukkig bent in een relatie, het te druk hebt of juist uitdaging mist.
Zelfkennis vergroten gecombineerd met de kennis van ‘veerkracht’ is essentieel om gezond, gelukkig en energiek te leven. Veerkracht heeft 5 belangrijke pijlers.

Via deze vijf pijlers vergroot jij je veerkracht.

De 5 belangrijke pijlers om veerkrachtig om te gaan met de onvermijdelijke kleinere en grotere ongemakken van het leven zijn:

  • lichamelijke gezondheid
  • emotioneel welzijn
  • sterke relaties
  • mentaal evenwicht
  • spiritueel bewustzijn

Al deze pijlers zijn nodig voor een gezond en energiek leven. Hoe kan jij ze versterken? Maak de balans op. Waar zit je goed? Waar wil je groeien? En welke (kleine) stappen ga je zetten om de komende weken en maanden veerkrachtiger te worden? Wat ga je doen om jouw draagkracht te vergroten?

‘I ♥ my job’ nodigt je binnenkort graag uit voor een Inspiratie-avond over het thema ‘Veerkracht’.

Tags: balans
Terug naar overzicht