, ,

Op welke kwaliteit van een collega was je dit jaar jaloers?#eindejaarsvragen die er echt toe doen (6)

Op welke collega ben je jaloers geweest eindejaarsvraag

Eindejaarsvraag 6:

Op welke kwaliteit van een collega was je dit jaar jaloers?

Onze loopbaancoach Dorine legde een klant deze vraag voor. De klant moest niet lang nadenken: 

Dorine Nevelsteen Loopbaancoach I Love My Job

“Ik ben jaloers op de wijze waarop mijn leidinggevende in vergaderingen in gesprek gaat met de anderen. Hoe ze het doet, weet ik niet . Maar ik zie haar in alle rust aandacht schenken aan de verschillende partners rond de tafel. Ze neemt de tijd om hen aan het woord te laten en hen te begrijpen. Toch slaagt ze erin aan het einde van het overleg tot haar eigen punt te komen. Ze krijgt hierbij altijd de neuzen in dezelfde richting en vaak in de richting die ze zelf voor ogen had.

Bij mij loopt dit helemaal anders. Als ik een vergadering organiseer, maak ik dadelijk mijn punt. Eigenlijk is voor mij zo’n vergadering niet nodig. Ik ken mijn project want ik heb er zelf voortdurend aan gewerkt en heb het uitgewerkt. Ik weet waar ik naartoe wil. Voor mij is het duidelijk en dus vind ik het overleg overbodig. Tja, een overleg hoort er nu éénmaal bij.”

Als loopbaancoach confronteerde ik, op betrokken wijze, deze klant met haar overtuiging “voor mij is zo’n vergadering niet nodig”. We kwamen samen tot het inzicht dat als ze met die overtuiging aan het overleg start, mijn klant niet de intentie heeft om écht te luisteren naar de inbreng van de vergaderpartners.

Hierop was haar reactie: “Dat klopt. Ik heb vaak mijn project al ingekleurd. Door te luisteren naar de menig van de anderen, zou het kunnen dat er een andere kleur toegevoegd wordt aan mijn project.” Bij deze uitspraak kwam mijn klant tot inzicht dat ze nog niet stilgestaan had bij de optie dat een bijkomende kleur aan het project ook wel eens een boeiende en mooie aanvulling zou kunnen zijn.

Vanuit dit nieuwe inzicht kwam de vraag naar wat ze kon ondernemen zodat ze de vaardigheid om écht te luisteren in een overleg onder de knie kon krijgen. Dit is voor haar verrijkende expertise aan haar taak als projectleider.

Durf jij je ook laten onderdompelen in jouw jaloersheid? 

Dorine Nevelsteen
Loopbaancoach en I love my job-architect

Op wie ben jij jaloers geweest?
En op welke kwaliteit van die persoon ben je jaloers?