Nieuwjaarsvraag 3 – over persoonlijke groei

Hoe deed jij afgelopen jaar aan zelfontplooiing? Hoe werkte jij aan jouw persoonlijke ontwikkeling? We stellen je enkele eindejaarsvragen die er écht toe doen. We zijn benieuwd naar jouw antwoord. Laat je inspireren door onze coaches.

Ilona Plichart, onze coach in Mortsel en Antwerpen, deelt haar verhaal.

 

Op welke kleine manieren kan je jezelf ondersteunen in 2021? 

Voorjaar 2020: ik begin online te coachen en ontdek wandelcoaching en vooral merk ik dat ik nog wat meer jongleer dan het afgelopen decennium, nu er ook nog drie kinderen thuis zijn en zowel mijn man als ik ons best doen om te werken.

En het werd zomer, kort mochten we weer wat meer, al deden we het rustigaan. Lastminute afgelaste zomerkampen herinnereden ons er voortdurend aan dat telkens weer, onverwachts, kinderen thuis konden zijn. Ik besefte dat er nog een hele corona-herfst en een hele corona-winter zouden volgen, en dat ik niet opnieuw in een voortdurend gejongleer tussen werk en kinderen wilde terechtkomen.

Ik besloot om wat gas terug te nemen en met meer mildheid naar mijn eigen professionele leven te kijken. Ik ben er met andere woorden mee gestopt om te denken dat ik alles wel gecombineerd krijg zonder dat ik daarvoor een prijs betaal.

Praktisch gezegd:

Ik besloot dat ik geen zin meer had in tegen beter weter in allerlei te blijven combineren.
Ik besloot een geplande opleiding te verzetten.
Ik besloot dat het oké is, om mails later te beantwoorden.
Ik besloot dat het oké is, om gewoon te kijken wat het najaar zou opleveren.
Ik besloot dat ik zin had om met goesting te werken, en met goesting wat meer uren zonder werk in te bouwen.

Aangezien ik de neiging heb om al fietsend en fluitend aan een stevig werktempo door het leven te vliegen, was dit best een stevige beslissing. Heel bewust werd het mijn nieuwe lijfwoord: mildheid. Vermoedelijk heb ik het in zowat alle coachings gezegd: dit jaar mogen we extra mild zijn voor onszelf.

En kijk…
Natuurlijk werd het najaar toch heftiger dan gedacht. Want er kwamen veel opdrachten en veel coachings. We hadden een kind in het gips, scholen die hun best deden en wat meer van ons vroegen, vrienden die ziek werden en om wie we ons zorgen maakten, mensen voor wie we wat extra zorg opnamen. En toch, die mildheid, dat durven zeggen: ik parkeer enkele zaken en bekijk in voorjaar 2021 wat er mogelijk weer kan, dat gaf rust.

Het leverde ook vertrouwen op, dat het allemaal wel goed komt. Die ruimte kwam er, door de mildheid. Al sta ik ergens ook wel weer te popelen om opnieuw door het (werk)leven te fietsen/flitsen…

 

Op welke kleine manieren ondersteun jij jezelf? Brengt het jou dichter bij een gelukkig en zinvol leven?

Werken aan je persoonlijke groei is een continu proces dat elke dag evenveel ruimte zou moeten krijgen als eten en drinken. Wil jij jezelf verder ontwikkelen? En kan je daar hulp bij gebruiken? De ‘I love my job’-coaches staan voor jou klaar. 

Terug naar overzicht