Waar verlang jij echt naar in je leven en je werk?

Wanneer mensen bij ons komen, vinden ze de vraag ‘Waar verlang jij echt naar in jouw leven en werk?’ vaak moeilijk. Eigenlijk is dat jammer. Want het antwoord op de volgende vraag is toch het allerbelangrijkste om je bewust van te zijn: ‘Wat wil jij met jouw leven doen in de tijd die je hier gegeven is?’

Niet iedereen worstelt met deze vraag. Sommige mensen weten het snel en glashelder te verwoorden.

 • Zoals Maarten die mij spontaan vertelde ‘Ik wil alle dagen voluit leven. Daar heb ik mijn hobby van gemaakt. Zowel privé als op het werk’. Vanaf 1 september staat hij weer vol enthousiasme voor zijn klas. Zijn leerlingen mogen zich gelukkig prijzen met hem als leerkracht.
 • Dirk was 5 jaar geleden zijn eigen onderneming gestart, iets wat hij echt wilde. Alleen, hij vond zijn job helemaal niet meer zo leuk: hij was 12u per dag bezig, had geen tijd meer om gezond te leven (lees: eten, bewegen, rusten, familie), en vond al dat gedoe met de 20 personeelsleden heel stresserend. Waar hij in alle eerlijkheid van droomde? Dat hij weer kon doen wat hij heel graag deed en waar hij super goed in was: technische verkoop. Dirk heeft heel wat overtuigingen moeten ombuigen vooraleer hij iemand in dienst nam voor de operationele leiding van het bedrijf. De meest beperkende overtuiging? ‘Als eigenaar moet je zelf het ganse team leiden.’ Nu Dirk een rechterhand heeft die dat met veel plezier van hem overneemt, gaat hij opnieuw onbezorgd en (nog) succesvol(ler) door het leven. Hij kan weer zeggen: ‘I love my job’.
 • Els verlangde heel sterk naar meer levensbalans. Ze voelde dat er snel iets moest gebeuren, wilde ze niet in een burn-out terechtkomen. Ze maakte haar verlangen concreet en besliste om 4/5de te gaan werken. De vrijgekomen tijd wilde ze niet gebruiken voor de kinderen of het huishouden maar voor yoga en culturele activiteiten met vriendinnen. Want dat gaf haar energie.
 • Soms zijn de dromen uitdagend zoals bij Pieter die ervan droomde om ooit zijn eigen wijngaard te hebben. Vijf jaar later is zijn droom een realiteit. Is die wijngaard er vanzelf gekomen? Neen, natuurlijk niet. Pieter heeft hier één en ander moeten voor doen. Wanneer je echter je hart volgt, voelt wat goed zit en daar naar handelt, dan gebeuren er mooie zaken zoals de juiste mensen die op je pad komen. En het vraagt natuurlijk lef om de zekerheid van je huidige goedbetaalde job los te laten om in een (boeiend) avontuur te stappen.

Soms stellen mensen vast dat wat voor hen zeer belangrijk is al volop in hun leven zit, dat ze eigenlijk hun droomleven al leven. Zo bracht het Catherine heel veel rust om tot dat inzicht te komen. Waarom zag zij dit niet eerder? Omdat de wat mindere levensaspecten proportioneel te veel aandacht kregen waardoor ze zwaar gingen wegen. Toen Catherine besefte wat er wél allemaal al was – zowel privé als op haar werk -, voelde eenzelfde levenssituatie voor haar heel anders aan.

Wanneer mensen in contact komen met hun echte verlangens, is het vaak niet meer zo moeilijk of eng om concrete stappen te zetten, groot of klein:

 • het gesprek aangaan met de baas
 • wat kleine wijzigingen aanbrengen in de job en in het leven
 • ander werk zoeken
 • zelfstandige worden
 • eindelijk die studie aanvatten
 • beperkende overtuigingen loslaten
 • naar het buitenland vertrekken
 • thuis blijven en genieten van de kinderen
 • deeltijds gaan werken en dit combineren met me-time (vrijwilligerswerk, yoga, wandelen, zorg voor ouders, culturele uitstappen, langere weekends in de Ardennen of aan zee, …)
 • meer genieten van wat er al is

Binnen ‘I love my job’ hebben wij een methodiek ontwikkeld die mensen helpt om sterker te connecteren met wat zij echt willen, waar zij hun tijd en energie willen aan geven. En om concrete stappen te zetten, zodat ze dichter bij dat droomleven komen.

Wil jij op professioneel vlak dichter bij een gelukkig leven komen, dan kan een traject ‘Loopbaanbegeleiding’ bij ‘I love my job’ jou zeker op weg helpen. Met de loopbaancheques betaal je voor de eerste 8 uur slechts 80 Euro. Een hele kleine investering voor meer geluk in jouw leven.

Wil je als ondernemer, HR-verantwoordelijke of leidinggevende het werkgeluk binnen jouw organisatie vergroten? Laat ons dan even rond de tafel zitten. We bekijken samen wat er allemaal mogelijk is.

Bel Rita Raets op 0497 50 66 12 of mail rita@ilovemyjob.be

 

Terug naar overzicht