CV_uitgelichte-afbeelding-1030x433

Loopbaan: Hoe jouw cv toont dat jij de geknipte kandidaat bent (2)

Onlangs vertelde een coachee eerlijk dat ze eerst niet goed wist of de loopbaancoaching iets opleverde. Tot ze haar evaluatiegesprek had, en merkte dat ze de juiste woorden vond om te beschrijven waarin ze verder wilde evolueren, en met welke opdrachten ze het moeilijk had.

Ik apprecieerde wat ze zei, en (h)erken het: jezelf beter leren kennen kan best een traag proces zijn. Soms duurt het even voor je de juiste woorden vindt om te beschrijven wie je bent en wat je wil. Wij raden coachees altijd aan om de inzichten over hun talenten, de contexten waarin ze floreren en de richting waarin ze willen evolueren, duidelijk te vermelden in hun cv.

Eenmaal onze coachees die woorden hebben, komen die ook makkelijker op papier, e-mail of LinkedIn. Voel je dat administratieve taken je echt liggen, maar dat je echt niet gelukkig wordt van de meer boekhoudkundige taken die de laatste jaren bij je takenpakket kwamen? Schrijf dan in je cv of sollicitatiebrief: “Ik ben een administratieve duizendpoot die punctueel werkt, en graag samenwerkt met de boekhouding.” Een deftige recruteerder zal je dan geen job aanbieden waar één van de hoofdtaken boekhouding is.

En wees consequent…

Geen grapje, wat ik hieronder schrijf. Een goede vriend runt een eigen bedrijf, en werft geregeld nieuwe mensen aan. Zijn ogen twinkelen als hij mij vertelt over sommige cv’s. Zoals recent nog, over de persoon die volgens haar cv op-en-top functioneerde op een hectische werkplek, waar ze kon samenwerken met collega’s, en pas echt in haar element was tijdens een crisis. In haar brief schreef ze dat ze liefst alleen werkte op een rustige plek.

Of mijn vriend deze kandidate uitnodigde? Natuurlijk niet. Zou jij dat wel doen?

Wees dus consequent in wat je schrijft. Het ideale cv bevat duidelijk wie je bent en wat je zoekt. In je brief diep je dan die ervaringen en talenten uit, die het meest aansluiten bij de jobomschrijving. Als het je uitkomt, kan je op je cv enkele aspecten sterker in de verf zetten en enkele minder belangrijke ervaringen wissen. En wat je in de verf zet, mag gerust per sollicitatie verschillen. Net genoeg verschillen, om je meer kans te geven op een gesprek, en nog altijd aan te tonen dat je consequent ben. De balans, altijd weer de balans…

Zin in meer praktische tips? Welkom op onze Inspiratiesessie op 21 september 2017 in Mortsel!

Lees hier de eerste tips over een cv dat toont wie jij bent.

Tags: cv
Terug naar overzicht