Wat leer jij over jezelf in deze lockdownperiode?

Laatst ging ik in een restaurant in mijn buurt de klaargemaakte bestelling ophalen. Ik moest een tijdje wachten: veel klanten en slechts 2 personen per keer toegelaten. Ik heb dus een hele tijd op al die lege tafels en stoelen staan kijken.

Het plaatje klopte niet. Deze ruimte moest vol zitten met blije mensen gezellig dicht bij mekaar, die naar mekaars verhalen luisteren, genieten van al het lekkers en elkaars gezelschap. Wat miste ik dat ineens héél erg.

Ik mis het menselijk contact ondanks mister Zoom en misses Skype – waar ik trouwens blij om ben dat ze bestaan. Ik heb nu eenmaal behoefte aan nabijheid en aanraking, aan stijlvol ontvangen en inspiratie opdoen door met anderen samen te zijn.

In deze periode word ik mij van meer dingen bewust.
Ik realiseer mij hoeveel werk ik uitbesteed: de strijk, het poetsen, naar de carwash, het herstelatelier, af en toe hulp in de tuin, schilderwerken … Omwille van efficiëntieredenen en omdat ik er de tijd niet voor heb, of beter gezegd ‘ik er geen tijd wil voor maken’. Nu moet ik het wel zelf doen.

Als je iets graag doet, doe je het ook goed
Ik ben heel blij dat het strijkatelier binnenkort opnieuw actief is, de strijkmand puilt uit, ik doe het gewoonweg niet graag. Ik kijk er ook naar uit dat Oksana, onze geweldige poetshulp, binnenkort terugkomt. Ik heb nog meer respect gekregen voor het werk dat zij ons uit handen neemt en ze mag het blijven doen. Het is niet mijn favoriete bezigheid. Bovendien doet zij het veel beter en efficiënter. Logisch: als je iets graag doet, doe je het meestal ook goed.

Een leerrijke periode
Dus ja, het was even slikken om door de coronacrisis opnieuw helemaal op mezelf teruggeworpen te worden. Gedaan met uitbesteden, opnieuw alles zelf doen. Ik heb kunnen ondervinden wat mij ligt en niet ligt, waar ik van geniet en wat mij veel energie kost. Ik weet nu opnieuw waarom ik zaken graag aan anderen overlaat.

Deze periode is ook een gelegenheid om nieuwe dingen uit te proberen. Zo ben ik sinds april lid van een zelfpluktuin op wandelafstand van mijn huis. De buitenlucht, het fysieke werk, het contact met de aarde, om 17u mijn groenten plukken en om 19u het eten serveren … Ik geniet nu veel meer van zelf koken. Ik heb er nu ook de tijd voor en wil dat na de coronacrisis zo houden. In ons gezin stellen we nu niet meer de vraag ‘Wat eten we vandaag’ (het heeft mij vele jaren stress bezorgd) maar wel ‘Wat maak ik klaar met wat het veld mij vandaag geeft’. Ik vind dat veel eenvoudiger.

Ik behoor tot de categorie van mensen die in deze coronaperiode vaak een vakantiegevoel heeft, ook al ben ik druk aan het werk. Niet met factureerbare opdrachten want die werden haast allemaal afgezegd. Wel met crisisinterventies, de verdere uitbouw van ‘I love my job’, het team ondersteunen in deze alles behalve evidente periode, projecten vastpakken die door tijdsgebrek bleven liggen. En daarnaast het huishoudelijke werk dat ik normaal gezien grotendeels uitbesteed.

Druk, druk, druk, … en toch een vakantiegevoel?
Ja, omdat ik thuis werk wanneer ik wil en met minder strikte deadlines. Ik realiseer mij nóg meer hoe belangrijk dat voor mij is. Ik werk heel graag vanuit mijn gezellige huis, op momenten die ik zelf kies en liefst zonder al te veel tijdsdruk. Nu kan het, hoe heerlijk is dat.

Wat ik mis, zijn de warme, fysieke menselijke contacten, zoals in het restaurant. De face-to-facegesprekken met klanten, collega’s en externen die ons ondersteunen. De inspirerende vergaderingen. Die zal ik zo snel het veilig kan opnieuw opstarten. Maar ik zal veel meer via Zoom, Skype, Whereby, … werken. Ik merk hoeveel tijd ik win door niet al die verplaatsingen te moeten doen en dat wil ik behouden.

Mijn autonomie is mij héél veel waard. Ik weet dat ik als ondernemer een onzekere periode tegemoet ga. Het wordt ongetwijfeld nog erg spannend, daar kan ik mee leven, dat weet ik wel aan te pakken. Als ik voldoende vrijheid ervaar, borrelt de energie vanzelf op en verzet ik bergen. Ik stam niet voor niets uit een ondernemersfamilie.

Uit zekerheidsoverweging opnieuw in loondienst gaan? Ik denk er niet aan, tenzij mijn toekomstige werkgever mij veel vertrouwen, vrijheid en boeiend werk geeft en ik mij kan vinden in zijn duurzame visie. Dan misschien, heel misschien, … zou ik het misschien overwegen. Ik ben echt benieuwd welke lessen bedrijven zullen trekken en of ze zich naar de nieuwe inzichten zullen gedragen.

Nadenken over jouw professionele toekomst
Ik hoop dat veel mensen deze periode aangrijpen om na te denken over wat een zinvol bestaan voor hen inhoudt, wat zinvol werk voor hen betekent. Wij bij ‘I love my job’ kunnen er absoluut bij helpen om dat helder te krijgen. Wij zijn daar specialist in. Wees welkom.

 

Rita Raets, zaakvoerder van I Love My JobRita Raets
Bezieler van I love my job

Terug naar overzicht