Perfectionisme aanpakken bij I love my job OCP-methode

Perfectionisme: de plaag van onze tijd?

Het draait in onze maatschappij om alsmaar sneller, beter, meer met minder,  … De druk is hoog. Ook bij kinderen. Door de hoge verwachtingen – die vaak niet ingelost worden – ontstaan ontgoochelingen die een negatieve impact hebben op relaties.  

 

Bouwsteen Talenten optimaal inzetten

Aan deze (werk)druk valt niet te ontkomen. Waar je wél impact op hebt, is hoé jij ervoor kiest om hiermee om te gaan.

En natuurlijk hebben leerkrachten, opvoeders, werkgevers … ook hun  verantwoordelijkheid. Van hen mag je verwachten dat ze zorg dragen voor “de mens”. Dit veronderstelt inzicht, kennis en de vaardigheid om het juiste te doen.

Herken je symptomen van perfectionisme bij jezelf?

Slaag je er niet in om iets uit handen te geven? Stel je steeds maar weer dingen uit? Wil je altijd maar voor anderen zorgen? Word je bloednerveus als de dingen niet lopen zoals jij het wilt? Als je iets doet, doe je het goed en anders begin je er liever niet aan? Pieker je vaak? Vind je het moeilijk om keuzes te maken?  Zie je niet veel om tevreden over te zijn als je in de spiegel kijkt? Blijf je doorgaan tot je er soms letterlijk bij neervalt?

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd

Op een bepaald moment stelt een kind (onbewust) vast dat het niet OK is zoals het is. En het begint zich aan te passen. De natuurlijke zelfacceptatie en zelfliefde die er tot op dat moment is, wijzigt.  Het kind gaat een manier van denken en doen ontwikkelen dat tot doel heeft te bekomen dat anderen (ouders, leerkrachten, vriendjes,..) het graag zien en bevestigen dat het OK is. Op één of andere manier is het kind niet meer in staat die bevestiging aan zichzelf te geven waardoor een grote nood aan externe bevestiging ontstaat.

Dit zoe­ken van een kind naar zijn plaats in de wereld, maakt deel uit van het volwassen worden. Maar in je leven als volwassene is dat overlevingsme­chanisme niet meer nodig. Het werkt beperkend. Wat vaak gebeurt echter, is dat het patroon wordt meegenomen naar het volwassen leven. In de plaats van een vrije volwassene te worden, worden we slaven van het patroon.

De prijs die we betalen is hoog

Meestal slaagt het patroon erin mensen vooruit te helpen in het leven. Maar de prijs die ervoor betaald wordt, is hoog. In de plaats van fluitend door het leven te gaan, worden we beheerst door stress, angsten, ontelbare moetens, schuldgevoelens, etc.

Vrije volwassenen

Het is onze overtuiging dat we als mens bedoeld zijn om vrije volwassenen te zijn. Zo iemand begint met zichzelf graag te zien en met respect te hebben voor zijn unieke zijn en voor zijn mogelijkheden. Vanuit die zelfliefde kan er dan een verbinding ontstaan met anderen : echt respect en echte liefde. Vanuit die vrije volwassenheid kan een loopbaankeuze gemaakt worden die echt past bij wie je bent en bij wat jij wil.

Dit alles staat haaks op wat perfectionisme met een volwassene doet. Dan wordt het leven ingewikkeld, vol van moetens en stress. Weten wie je echt bent en wat jij echt wil, wat jou blij en gelukkig maakt is dan heel moeilijk. Goede levenskeuzes maken haast onmogelijk.

Samen met de collega’s van Het Ontwikkelingsinstituut organiseren wij:

A PERFECT DAY in Koningsteen op 14 september

Als je begint te beseffen dat dit patroon je belet om gelukkig en authentiek te leven, dan is het moment aangebroken om er iets aan te doen.

Kom op 14 september naar Koningsteen en beleef samen met ons A PERFECT DAY : een dag waarop je leven verandert.  

Een ganse dag zullen we het samen hebben over de oorzaken, symptomen en gevolgen van perfectionisme en … hoe je dit patroon een halt kan toeroepen.

Resultaat?  Je zet jezelf spontaan en authentiek in de wereld. Je bent niet langer meer afhankelijk van de bevestiging van anderen om je goed te voelen in je vel.

Voor wie bestemd? Voor jezelf, familie en vrienden, HR medewerkers, leidinggevenden, hulpverleners, coaches en therapeuten, kinderen vanaf 6 jaar

Programma

9.30u verwelkoming met koffie/thee
10u-11u openingslezing: ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme door Marcel Hendrickx
11u-11.30u koffiepauze en kans tot ontmoeting
11.30u-13u workshopronde 1
13u-14u maaltijd, opgeluisterd met harp en viool
14u-15u getuigenissen en dialoog
15u-15.30u koffiepauze en kans tot ontmoeting
15.30u-17u workshopronde 2
Afsluitend een drink

Kostprijs : slechts 25 € inclusief drank en middagluch

Waar : Koningsteen, Kapelle op-den-Bos: http://www.koningsteen.be

Inschrijven : via http://www.koningsteen.be/courses/perfect-day/

De Workshops

1. Burnout voorkomen door in te zetten op talenten : Rita Raets en Nele Oelbrandt

Talenten zitten in je genen. Ze zijn van nature aanwezig. Je gebruikt ze graag en het gaat haast vanzelf. Doen waar je van nature goed in bent, gééft energie. Het laadt je batterijen op. Hoe zou jouw leven en werk eruit zien, mocht je je vooral daarop kunnen focussen.

In deze workshop wordt de insteek van het werk genomen. Medewerkers kunnen zelf heel wat doen om een burnout te voorkomen door werk te kiezen dat bij hun natuurlijke talenten past. Dit veronderstelt een degelijke zelfkennis en de moed om hierover in gesprek te gaan. Leidinggevenden en HR medewerkers kunnen dit proces actief ondersteunen. Een gedeelde verantwoordelijkheid. Professionele loopbaanbegeleiding kan dit proces sterk ondersteunen.

2. Kinderen: spelen, leren en ontdekken… waar zit je kracht : Inge Vandegehuchte en Muriel Emmery

Superman, megamindy, spiderman,… maar ook thomas, annelies, jeroen, ellen …. iedereen, ook jij, heeft wel één of andere kracht in zich. Zin om met ons op zoek te gaan naar die van jou? Muriel en Inge nemen je graag mee op pad in Koningsteen …  op ontdekkingstocht naar jouw eigenste koning of koningin in jou, naar jouw magische krachtbron.

3. De fysiologie van de mens rond stress : dokter Danielle Grouwels

Patronen van perfectionisme die mensen herkennen bij zichzelf, hebben ook een lichamelijke component. Huisarts Danielle Grouwels legt uit hoe deze mechanismen werken en hoe je gevaarlijke stress symptomen bij jezelf kunt herkennen. Er wordt ook uitleg gegeven over het verschil tussen burn-out, cvs en depressie.

4. Spanning en stress, tril je vrij : Annik van Sande

Wil je ervaren hoe het trillen in je lichaam werkt? Welke diepgaande ontspanning het trillen met zich meebrengt? Hoe geest en lichaam samenwerken? Wil je kennismaken met een mechanisme in je lichaam waar je je misschien niet eens meer bewust van was? Ga dan mee op dit TRE-kennismakingsavontuur (Tension and trauma Releasing Excercises).

5. De magische cirkel als wapen voor elke dag : Siska Saller

We beginnen met een woordje uitleg rond faalangst. Daarna wordt de techniek van de magische cirkel uitgelegd en gedemonstreerd.  De magische cirkel dient om weerwerk te leveren tegen emoties die je plots overvallen en beletten je eigen talenten in te zetten. De deelnemers krijgen de kans om de techniek te oefenen.  We sluiten af met dialoog over de toepassing van deze techniek.

6. Zelfsturing verhogen middels NLP en ontwikkelingsgericht coachen : Rudy Vandamme en Sven Kerremans

De patronen van perfectionisme kunnen een uitnodiging zijn om jezelf te ontwikkelen tot een hogere vorm van bewust leven. Je kunt nagaan wie je authentiek bent, je kunt je keuzevrijheid op scherp stellen en je kunt participeren in een nieuwe levensstijl zoals de transitie dat toont. Rudy legt deze bevrijding uit aan de hand van het Vorkmodel. Sven legt uit hoe NLP-technieken je kunnen helpen om bewuster te kiezen hoe je leven er uit ziet.

7. Bewust ouderschap : Inge Vandegehuchte en Inge Boedts

Hoe word ik de perfecte ouder 😉 … ? Hoe bewust ouderschap prestatiedruk en perfectionisme bij kinderen kan voorkomen.  Als ouder willen we zo graag het beste voor onze kinderen. En voor we het weten, geven we onze patronen van controle en perfectionisme door aan onze kinderen.
In de workshop staan we hier op een leuke en pragmatische wijze bij stil en ontdekken samen andere pistes om hier mee om te gaan. En hoe kunnen we onze kinderen helpen om te gaan met patronen.

8. HSP en perfectionisme : Inge Libbrecht en Els Struelens

In deze workshop bespreken we de relatie tussen hooggevoeligheid en de patronen van perfectionisme. Deze workshop is ervaringsgericht, met getuigenis en dialoog.

9. Maak contact met je vrije kind: Muriel Emmery

Waar zit onze innerlijke kracht die ons doet kiezen om opnieuw te gaan genieten, om opnieuw te gaan voelen, om opnieuw vreugdevol in ons prachtige leven te staan? De kracht om opnieuw te kiezen voor onszelf.

Tags: werkgeluk
Terug naar overzicht