Perfectionisme aanpakken bij I love my job OCP-methode

Perfectionisme heeft niets te maken met goede prestaties

 

Perfectionisme heeft niets te maken met goede prestaties. Het is niet hetzelfde als zorgen voor kwaliteit. Met de dingen goed doen, is immers niets mis.

Waar zorgt perfectionisme wel voor?

Perfectionisme zorgt er wel voor dat heel ons denken, voelen en handelen gericht is op het verkrijgen van goedkeuring van anderen. We geloven dat, als we de dingen perfect doen, we verwijten, afkeuring en afwijzing zullen voorkomen.

En daarom gaan we alsmaar meer en beter presteren, gaan we pleasen, doorgaan en niet opgeven en conflicten vermijden. Daardoor ontstaan er angsten en gaan we dingen uitstellen, kunnen we moeilijk kiezen, beginnen we te piekeren. We gaan vaak over onze eigen grenzen.

Ons leven wordt geregeerd door “moeten”. We ervaren geen keuzevrijheid meer. We weten zelfs niet meer wat we zelf “willen”.

Perfectionisme verwijdert ons van onze kern

Perfectionisme verwijdert ons van onze kern, van wie we écht zijn. We beantwoorden wél aan de verwachtingen van anderen maar weten niet meer wat ons blij maakt, waar we zelf gelukkig van worden.

Perfectionisme is een onhaalbaar streven

Perfectionisme is streven naar iets wat niet haalbaar is. Nobody is perfect!

Perfectionisme is schadelijk

Perfectionisme is schadelijk. Het leidt tot burn-out en andere ziekten. Het leidt tot verslaving en angsten, … De angst om fouten te maken, om kritiek te krijgen, om niet aan de verwachting te voldoen. En wanneer we toch te maken krijgen met – onvermijdelijke – kritiek en afkeuring, gaan we nog meer ons best doen, we sloven ons nog meer uit om toch maar “goed genoeg” bevonden te worden. Of we sluiten ons helemaal af en worden snel geïrriteerd, gefrustreerd en boos, soms op zowat de ganse wereld.

Wat kun je doen tegen jouw perfectionisme?

Ben jij ook zo moe van al jouw moetens? Beperkt perfectionisme jouw groei?

Zou je graag met meer vertrouwen in het leven staan, je vrijer voelen om op te komen voor wat jij wil, onbevangen te genieten van alle mooie dingen die je doet, meer innerlijke rust te vinden?

Dan kan OCP jou helpen. OCP staat voor “Ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme”. Het is een krachtige methodiek die je bevrijdt uit de valkuil van perfectionisme. Het doorbreekt het patroon en maakt dwangmatig “moeten” een prettig “willen” en “kunnen”. Deze methodiek wordt uitsluitend toegepast door in Het Ontwikkelingsinstituut opgeleide, gecertificeerde OCP-coaches. Ik ben één van hen.

Maak kennis met Rita Raets

Wil je in een intakegesprek van ongeveer 1 uur met mij bespreken of OCP iets voor jou is, neem dan contact op via rita@ritaraets.be of 0497/50.66.12. Ik heb al veel mensen gelukkig(er) gemaakt door hen te bevrijden van het lastige patroon van perfectionisme.

Terug naar overzicht