Gebruik jij je talenten als natuurlijke krachtbron?

Corona treft vooral mensen met een lage immuniteit, dat weten we ondertussen. Hoe kan jij jouw immuniteit versterken? Voeding en beweging zijn belangrijk, net als gezond omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je naast interne en externe stressbronnen ook beschikt over interne ‘krachtbronnen’? En dat je die bronnen altijd kan aanboren? Je hebt ze immers altijd bij je. Ze kunnen een flinke boost geven aan jouw mentale weerbaarheid en fysieke gezondheid.

Wat zijn krachtbronnen? 

Krachtbronnen zijn een natuurlijk deel van jezelf waar je altijd energie kan uit putten. Voorbeelden van krachtbronnen zijn:

 • talenten: gevoel voor humor, wilskracht, medeleven, flexibiliteit,…
 • fijne herinneringen aan: een vakantie, een project, een inspirerend gesprek, momenten van groei, momenten van vrijheid,…
 • expertise: over een bepaald onderwerp, in een vakgebied, in een hobby,…

Ken jij jouw interne krachtbronnen? 

Kan jij 10 van jouw natuurlijke talenten opsommen? Veel kans dat je diep moet gaan graven. Nochtans is er een duidelijk verband tussen ‘talentgericht werken’, ‘jezelf goed voelen in het werk’ en ‘veerkracht’. En net die veerkracht hebben we nu zo nodig. Het is dus een geweldige meerwaarde als jij héél goed weet wat jouw talenten zijn en je ze dagelijks volop kan en mag gebruiken.

Talentgericht werken, grotere veerkracht

Wereldwijd onderzoek bevestigt de positieve effecten van talentgericht werken:

 • het verhoogt het subjectief welbevinden
 • het vermindert depressieve gevoelens
 • de vitaliteit stijgt
 • het plezier in het werk, betrokkenheid en zingeving stijgt
 • het energiepeil stijgt
 • het vergroot de veerkracht

Je batterijen opladen terwijl je werkt

Als je doet waar je van nature goed in bent en waar je plezier aan beleeft, dan laden je batterijen op. Als je batterijen meer dan gemiddeld zijn opgeladen omdat je veel hebt kunnen doen waar je plezier aan beleeft, dan zijn je weerbaarheid en je veerkracht hoog. Moet je veel doen waar je van nature niet zo goed in bent en wat inspanning vraagt en naar verhouding weinig plezier verschaft? Dan raken je batterijen leeg en zijn je weerbaarheid en veerkracht eerder laag.

Het is dus belangrijk om je talenten goed te kennen

Het is ontzettend belangrijk om – vooral nu – héél goed te weten wat jouw talenten zijn en die dagelijks volop te gebruiken, zowel in je werk als daarbuiten. Hoe meer, hoe beter.

Je bewust zijn van je talenten, veronderstelt een degelijke zelfkennis: waar beleef je plezier aan? Wat boeit jou? Welke activiteiten gaan moeiteloos voor jou? Wanneer ben je in flow? Wat zegt dit over jouw natuurlijke talenten?

Wil je deze oefening graag doen? Contacteer ons, wij zijn er specialist in.

Zo zet ik mijn talenten in

Ik geef je een voorbeeld van hoe ik tijdens mijn werk mijn batterijen oplaad door mijn talenten te benutten. Ik geniet ontzettend van diepgaande 1-op-1-gesprekken in een mooie omgeving. Volgende talenten komen daar aan bod:

 • Vertrouweling: ik creëer moeiteloos een veilig klimaat waardoor mensen open durven zijn
 • Groeimotor: ik geniet van elke stap die ik mensen zie zetten richting een gelukkiger (werk)leven
 • Woordkunstenaar: ik help mensen woorden te vinden voor wat ze voelen, voor hun verlangens, voor hun talenten
 • Mooimaker: als ik dit in een sfeervolle en rustige omgeving kan doen, dan is dat voor mij een stevig pluspunt

Benieuwd hoe mijn talentverhaal klinkt? Luk Dewulf, auteur van o.a. ‘Ik kies voor mijn talent’ en ‘Mijn baas kiest voor mijn talent’, sprak het voor mij in. Je kan het hier beluisteren.

Wil jij graag jouw talentenverhaal samenstellen?

Wij bij ‘I love my job’ doen niets liever dan jouw talentenverhaal samen met jou ontdekken, er woorden aan geven en het in woord en beeld concreet voor je maken, zoals Luk Dewulf voor mij deed. Wij kunnen jouw verhaal inspreken en het aan jou meegeven. Zo kan jij er nog vaak van genieten. Hoe vaker je ernaar luistert, hoe meer je jezelf bewust wordt wie jij bent en wat jij met jouw unieke talenten wil doen. Stappen zetten wordt makkelijker.

Wil je proeven van onze aanpak?

Op dinsdag 18 maart 2021 van 20u tot 21u geven we een webinar en lichten we een tipje van de talentensluier op. Het wordt boeiend, leerrijk en plezant. Wil je graag deelnemen? Schrijf je dan hier in! Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt.

Graag tot dan!

Rita Raets – stichter en bezieler van I love my job

Terug naar overzicht