Groeidenken, wat is dat eigenlijk?
“Tja, dat is nu eenmaal zo.’” Ik hoor het mijn ouders nog zeggen. Nu besef ik: dit is ‘vastdenken’. Het vertrekt vanuit de overtuiging dat verandering niet mogelijk is. Dat je jezelf best neerlegt bij de situatie. Dat het verloren moeite is om te proberen het probleem op te lossen, de situatie naar je hand te zetten, zelf te leren en te groeien,…
Zo vond mijn vader het bv. normaal dat vrouwen in het bedrijfsleven minder kansen kregen. Niet dat hij het daarmee eens was, maar ja: “Dat is nu eenmaal zo.” En dus was zijn raad om mezelf klein te houden. Hij had er de beste intenties mee: mij behoeden voor ontgoocheling. Ik zag het echter anders. Ik wou groeien en mezelf ontwikkelen tot het maximale van mijn kunnen.
Geloof jij dat jij kan groeien? Dat je jezelf kan ont-wikkelen?
Als je gelooft dat je kan leren, groeien en ontwikkelen dan kan je veel bereiken. Het omgekeerde – vastdenken – staat leren, groeien en ontwikkelen ferm in de weg.
Bij ‘vastdenken’ geef je sneller op en vermijd je uitdagingen
Je geeft op vanuit de overtuiging: ‘Zo ben ik nu eenmaal en daar kan ik weinig aan doen.’ Zo ben ik ervan overtuigd dat ik een onhandige kluns ben. Het feit dat ik met iemand samenleef die superhandig is, versterkt dat zelfbeeld natuurlijk. Als de wasmachine een foutboodschap geeft, zal ik snel zijn hulp inroepen i.p.v. zelf de handleiding te raadplegen. Als de computer vastloopt, laat ik het aan hem over, want ik zal het alleen maar erger maken. Ik geef snel op en zie elke inspanning van mijn kant als zinloos, zelfs als gevaarlijk. En dus leer ik niet, ik evolueer niet.
Een ‘groeimindset’ aannemen is dé oplossing
Onderzoek wijst uit dat talenten en kwaliteiten (sociale vaardigheden, handigheid, communicatie, leiderschap, samenwerken, daadkracht,…) wél ontwikkeld kunnen worden. Dat doe je door een ‘groeimindset’ aan te nemen. Daardoor ga je denken in mogelijkheden en ontwikkeling in plaats van in onveranderlijke feiten. Je kijkt naar jezelf en de wereld met de bril ‘groeien’ en ‘leren’. Je stelt alles in vraag, er zijn nog weinig vaste feiten. Daardoor zie je meer oplossingen. Het gevoel dat je vast zit, wordt zeldzaam.
Groeidenken kan je leren
Een groeimindset heeft dus veel voordelen. Goed nieuws is ook: onderzoek wijst uit dat je groeidenken kan aanleren. Wat levert het op?
- Je verwelkomt uitdagingen (je noemt het niet langer ‘problemen’)
- Je bent bereid inspanningen te leveren om resultaat te halen
- Je geeft niet op bij tegenslag
- Je verwelkomt feedback als een middel om te leren en te groeien (het komt niet binnen als kritiek)
- Je vindt inspiratie in het succes van anderen (en ziet het niet als een bedreiging)
Bij I love my job kiezen we resoluut voor ‘groeidenken’
Wij genieten ervan om samen al jouw mooie kwaliteiten in kaart te brengen. We zorgen dat jij jouw talenten voelt en ze helder kan benoemen, dat je er zelf in gelooft. We bekijken samen wat je nog zou kunnen toevoegen zodat je écht jouw leven gaat leiden, echt gaat doen wat jij wil.
We kijken naar wat je belemmert om vooruit te komen. Maar we kijken wel vanuit ‘kracht’, niét vanuit een ‘probleem’. Bij I love my job kiezen we resoluut voor ‘groeidenken’.
Anke Van Oevelen, onze coach in Vremde, geeft op 17 november om 9u30 een webinar over het thema groeidenken. Nog niet ingeschreven? Niet twijfelen, gewoon doen!
Rita Raets – stichter en bezieler van I love my job
Terug naar overzicht