werkgeluk loopbaan balans

Drie manieren om meer balans in je leven te krijgen (en hoe dat voor mij werkt)

“Is jouw leven dan helemaal in balans? Als jij als coach ook werkt rond stress, dan ben jij zeker wel een goed voorbeeld van niet te veel werken?”

Die vraag krijg ik wel vaker.
Mijn antwoord klinkt ongeveer zo:
“Oh, die balans is er soms.”
of:
“Wees gerust, ook bij mij is de balans work in progress.”
of ook:
“Oh, alles gaat met golven. Dat past bij mij.”

De bezige-bij met veel plannen

Wie mij kent, zal meteen bevestigen dat ik gedreven en ondernemend overkom. (in talenten-termen: ik ben een bezige bij, een beetje een grensverlegger, en een stevige planmaker). Daarnaast combineer ik graag: mensen coachen, trainingen geven, mee een zaak uitbouwen, mij inzetten als vrijwilliger…
Daarnaast is er nog mijn gezin (heerlijk!) en daarbij komt meer huishouden kijken dan mij lief is (minder heerlijk).

Laten we zeggen dat balans in mijn leven mijn leidraad is. Doorheen de jaren heb ik enkele lessen geleerd. Ik deel er graag drie met jullie:

Les 1: Soms wil ik gewoon veel werken – dat mag

Er zijn zeker periodes dat ik graag en veel werk. Dat voelt prima. Dat is genieten, zolang ik zulke weken afwissel met een dag waarop ik ‘s ochtends ontbijt en bijpraat met een vriendin, ‘s namiddags met een volgende vriendin bijpraat en dan nog even e-mails bijwerk voor ik de kinderen van school haal.

Ik hou van werkpieken (en dat zijn vaak ook stresspieken), en ik omarm hoe langer hoe meer de dalen. Daar draait het vaak om: een tijd veel werken is prima, al er daarna een rustiger periode volgt.

⇒ Kan jij afwisselen? Zijn er drukke en minder drukke momenten?
Of hoor je, als je eerlijk bent, jezelf al jaren vertellen dat het druk is het op het werk en in je leven, en dat je uitkijkt naar een rustige periode die er hopelijk binnenkort aankomt?

 

Les 2: Er is pas balans in mijn leven als ik een boek lees

Toen ik als zesjarige mijn eigen bibliotheekabonnement kreeg, was dat een hoogdag. Bij elk bibbezoek zelf vijf boeken kiezen en mee naar huis nemen, dat was voor mij het opperste geluk. Lezen is voor mij als ademen, zei ik als tiener (ook al klonk dat niet meteen cool in de oren van mijn leeftijdsgenoten).
Professioneel ben ik bijna dagelijks bezig met boeken. Toch zijn er best periodes dat ik weinig lees. En dat voelt niet juist. Nogal logisch: ik heb voldoende adem nodig om volop te kunnen leven.

Voor mijzelf is lezen een ijkpunt: ben ik bezig in een boek dat mij meesleept? Dan is er voldoende balans, dan ben ik niet te hard aan’t werken. Merk ik dat ik niet in een boek bezig ben? Dan neem ik gegarandeerd te veel hooi op mijn vork, en is het tijd om even te bekijken hoe ik dat kan verminderen.

Wat voor mij een boek is, is voor iemand anders bijvoorbeeld de naaimachine: zolang de naaimachine minstens één keer per week draait, zorgt ze goed voor zichzelf. Voor nog iemand anders is een gezichtsmasker leggen, de wekelijkse loopafspraak, het tweemaandelijkse etentje met oud-collega’s…

⇒ Welke activiteit vindt jij belangrijk, geeft jouw energie en vertelt je: als ik hiervoor geen tijd maak, dan zit het (werk)leven misschien te vol en is het tijd om met een frisse blik te kijken hoe het anders kan.

Les 3: Als het echt dringend is, zullen ze mij wel bellen

Ook bij mij puilt de mailbox geregeld uit. Ik heb al verschillende strategieën geprobeerd om het mailverkeer onder controle te houden, en dat lukt steeds beter. Zelf minder mailen, is één van die manieren; uren uitkiezen waarop ik een reeks e-mails beantwoord, een andere. Mijn mails korter maken, aangeven dat mensen niet hoeven te antwoorden, is een derde.

Bovendien hanteer ik één belangrijke regel: als iemand heel dringend antwoord nodig heeft, zal die persoon mij wel bellen.

Eerlijk? Dat bewustzijn maakt mij veel rustiger. Mails mogen af en toe wachten, ik mag mijn mailbox sluiten. Er zijn belangrijker dingen dan e-mails. Werken is véél meer dan e-mails beantwoorden (in mijn geval, toch).

Minder e-mails, meer telefoons.

==> Welke truuk gebruik jou om niet te verzuipen in e-mails? En wat werkt echt?

 

Zo werkt het bij mij. Bij iedereen werkt het anders. Veel plezier met de zoektocht naar jouw truukjes en ijkpunten!

 

Ilona Plichart
‘I ♥ my job’ architect

 

Tags: balans, werkgeluk
Terug naar overzicht