Perfectionisme aanpakken bij I love my job OCP-methode

Leidinggeven en perfectionisme: gaan die twee wel samen?

Ik vind het zo mooi dat leidinggevenden, ook in erg hoge posities, vandaag openlijk spreken over wat perfectionisme met hen doet. Ze beseffen dat ze het zichzelf absoluut niet gemakkelijk maken in hun rol. Voor de medewerkers is een leidinggevende met perfectionisme vaak ook geen zegen.

Ann Caluwaerts, topvrouw bij Telenet, antwoordde op de vraag uit welke fout zij het meest heeft geleerd: “Perfectionisme. Dat heb ik moeten leren loslaten. Voor mij is het de negatieve kant van gedrevenheid en ik ben heel gedreven in wat ik doe. Maar dat kan overhellen naar te perfectionistisch zijn en dat helpt niet. Je wordt een betere manager, een betere persoon en een gelukkiger individu als je dat kunt loslaten.”

Het is best mogelijk dat jij als leidinggevende zelf niet beseft dat je aan perfectionisme lijdt, dat je gewoon vindt dat je je plicht doet, je verantwoordelijkheid neemt, en daar is natuurlijk niets mis mee.

Maar wat als

  • je het gevoel hebt dat jouw werk nooit echt af is, en jou dat stress geeft
  • je veel harder werkt dan de meeste collega’s, terwijl je veel liever op tijd naar huis zou willen
  • je ‘s nachts wakker ligt van je werk en daar heel moe van wordt
  • je het overzicht dreigt te verliezen omdat je te veel in detail gaat terwijl in jouw rol net helicopterview verwacht wordt
  • je de dingen heel graag 100% onder controle hebt, terwijl delegeren net ‘loslaten’ vraagt
  • keuzes maken en beslissingen nemen voor jou erg lastig is, terwijl dat van jou als leidinggevende net verwacht wordt
  • je zo kritisch bent ingesteld (de lat ligt hoog) dat je weinig positieve feedback geeft aan medewerkers
  • je blijft doorgaan ook al geeft jouw lichaam signalen dat de grens bereikt is

Je leest het goed. Perfectionisme staat haaks op goed leiderschap én het is dé rode loper naar een burn-out. En dat wens je jezelf natuurlijk niet toe.

Heel wat mensen in leidinggevende posities, zelfs op topfuncties, lijden onder perfectionisme. Ook bij hen schuilt er onzekerheid, ook zij vragen zich af ‘of het wel goed genoeg is’, ‘of anderen het wel oké zullen vinden’, ‘wat anderen van hen denken’. Ze weten die onzekerheid goed te verbergen en dat vraagt heel veel energie.

Gelukkig bestaan er oplossingen om als leider meer in je kracht te staan.

Bij ‘I love my job’ kan je als leidinggevende terecht voor een opleiding ‘Verbindend leiderschap’ en voor een individueel ‘Perfectionismetraject’ via de OCP-methode. Beide zullen gegarandeerd helpen om jouw rol als leider krachtiger en met meer comfort op te nemen en gelukkiger in het leven te staan.

 

Rita Raets

Zaakvoerder en  I love my job-architect

Terug naar overzicht