veerkracht

Bouwen aan veerkracht: hoe doe je dat?

 

Wat is veerkracht eigenlijk?

Voor mij is veerkracht de kunst om soepel mee te deinen op de golven van het leven. Kunnen omgaan met de kleinere en grotere ongemakken van het leven. Dat veronderstelt een goede balans tussen draagkracht en draaglast. En over voldoende natuurlijke weerstand beschikken tegen de stress die deel uitmaakt van het leven.

Heeft stress een invloed op onze veerkracht?

Te veel stress die lang duurt, heeft duidelijk een negatief effect. En dat terwijl stress een positieve reactie van ons lichaam kan zijn.

Stress stelt ons in staat om in gevaarlijke situaties snel en gepast te reageren. In ons lichaam gebeurt er dan in een fractie van seconden wat nodig is om te overleven. Als het gevaar is geweken, doet ons lichaam wat nodig is om weer tot rust te komen. Een ingenieus systeem!

Als we echter te vaak en te veel stress ervaren, gieren de stresshormonen permanent door ons lijf en daar loopt het fout. We zitten dan te vaak in de ‘vecht of vlucht’-modus en dat is nefast voor heel wat lichaamsfuncties en ook voor ons brein. Stress kan ons brein zo aantasten dat we  uiteindelijk emotionele en cognitieve problemen krijgen.

Regelmatig, diep en langdurig ont-spannen is absoluut noodzakelijk om veerkrachtig te blijven.

Is stress typisch voor onze maatschappij?

We worden vandaag inderdaad aan heel wat prikkels blootgesteld: lawaai, gsm’s, whatsapp, Facebook… We zijn permant bereikbaar en er is minder scheiding tussen werk en privé…

Daarnaast hebben we best wat uitdaging: we werken met twee, zorgen voor kinderen én ouders, files, hoge verwachtingen, zittend werk, toegang tot alcohol en drugs…

Vaak krijgen we ook de knop in ons hoofd niet meer op ‘uit’. Ontspanning en rust maken nochtans een belangrijk deel uit van een volledige stresscyclus. In onze jachtige maatschappij wordt dit vaak vergeten. We leven van de ene impuls naar een actie en weer naar de volgende impuls en actie. Waardoor we eigenlijk nooit meer écht ontspannen.

Hoe is het met onze veerkracht gesteld?

Het is een open deur intrappen: de snelheid waarmee cijfers van depressie en burn-out de hoogte inschieten, is beangstigend. Achter die cijfers zitten vaak schrijnende verhalen. Steeds meer mensen komen in de problemen: ze krijgen fysieke en psychologische klachten en hun energie neemt af.

Maar liefst 32% van de Belgen geeft aan dat ze hiervan last hebben. Steeds meer Belgen nemen medicijnen en ook het aantal afwezigheden op het werk stijgt. Wie aan het werk blijft, is minder productief en ziet enorm af. Ze ‘over’leven.

Er is dus duidelijk bij vele mensen een foute balans tussen ‘draagkracht’ en ‘draaglast’. En toch blijven velen doorgaan, omdat ze vinden dat het niet anders kan. Tot de grens is bereikt en de veer knapt.

Hoe zorg je nu voor een goede balans?

Goed voor jezelf zorgen is een absolute voorwaarde om veerkrachtig in het leven te staan. En dat op verschillende vlakken: fysieke gezondheid, emotioneel welzijn, relationeel welbevinden, mentaal evenwicht en spiritueel bewustzijn. Over de fysieke gezondheid schreven we al een artikel.

Wat heb jij nodig om je goed  te voelen in je vel? Dat veronderstelt zelfkennis. Als je het niet of onvoldoende weet, zoek hulp. Er zijn mensen die erin gespecialiseerd zijn om dit samen met jou helder te krijgen. Vaak kan een goede vriend(in) of een behulpzame collega ook één en ander betekenen.

Enkele concrete tips om veerkracht op te bouwen

 

1. Wees je bewust van je persoonlijke energiebalans

– Hou een tijdje bij wat jou energie geeft en wat energie rooft (welke activiteiten, mensen, omgevingen, gedachten, …).
– Geef vervolgens meer ruimte aan energiegevers en bouw (zoveel mogelijk) energierovers af.
– Probeer nieuwe dingen uit: sporten, musea bezoeken, iets voor een ander doen, afspreken met positieve mensen, saunabezoek of naar de hammam, … Je zal pas weten of je hiervan geniet, als je het gedaan hebt.

2. Doe ontspannende activiteiten

Wat dat juist moet zijn, dat is voor iedereen verschillend. Het gaat om:
– activiteiten waarbij je niet meer piekert
– activiteiten die je zo in beslag nemen dat je negatieve gevoelens even onderbreekt
– activiteiten die je toelaten om te ont-spannen
Er is heel wat mogelijk. Kies waardoor jij je stressbalans wat in evenwicht kan houden. Kies een tegengewicht voor alle stressoren in je leven. Zorg voor een goed evenwicht tussen werk (professioneel en privé) en ontspanning en neem een disbalans ernstig.

3. Blijf van bepaalde genotsmiddelen af

– Hou je ver van drugs
– Ga verstandig om met alcohol
– Vlucht niet in de troost die deze roes je tijdelijk kan geven. De rekening wordt later gepresenteerd en kan zwaar oplopen.

4. Durf keuzes te maken

– Niets is zo stresserend als het gevoel vast te zitten, geen uitweg te zien, overvallen te worden door gevoelens van hopeloosheid.
– Geloof dat er altijd een uitweg is, hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt.
– Durf keuzes te maken: blijf niet passief zitten in een job die je leegzuigt of in een relatie die je naar beneden trekt. Doe iets om jouw situatie te verbeteren. Wees creatief in oplossingen bedenken en zet stappen.
– Dat kan best spannend zijn en dat is oké. Weet dat we met velen zijn, die door ‘bibbergebied’ gaan.

5. Focus vooral op wat je graag doet, wat je goed kan en wat je waardevol vindt

– Wees je bewust van je talenten, je drijfveren, je energiegevers, wat jij belangrijk vindt in leven en werk en zoek een job die bij jou past.
– Als je hier hulp bij nodig hebt, koop dan loopbaancheques. Voor 80 euro krijg je 8 uur kwalitatieve begeleiding van een ervaren loopbaancoach. Vele mensen die dit traject volgen, maken grote sprongen voorwaarts op vlak van (werk)geluk.

6. Bevrijd jezelf van perfectionisme

– Perfectionisme of bevestigingsdrang is een grote bron van stress die we permanent met ons meedragen. En we doen het onszelf aan.
– Het goede nieuws is dat we er onszelf ook van kunnen bevrijden.
Zoek hulp. Wij zijn perfectionismecoaches die ervoor opgeleid zijn om je hier in een 7-tal sessies van 1,5 uur van te bevrijden (via de OCP-methode). Er zal een zware last van je schouders vallen.
– De balans tussen ‘draaglast’ en ‘draagkracht’ komt meer in evenwicht.

7. Doe iets, zet stappen

– Het is niet voldoende om dingen te weten, je moet er ook iets mee DOEN.
– Kies iets uit de vorige 6 punten, iets wat voor jou écht een verschil zal maken en doe het.

We zijn benieuwd wat jij kiest en wensen je er in ieder geval een flinke portie veerkracht bij.

 

Rita Raets

Zaakvoerder en I love my job architect

Terug naar overzicht