Perfectionisme aanpakken bij I love my job OCP-methode

OCP® is een coachingmethodiek voor mensen die lijden onder hun perfectionisme

Perfectionisme ligt vaak aan de basis van angststoornissen, depressie, burn-out, hartklachten, eetstoornissen, … en andere ziekten. Als je perfectionisme behandelt, zullen ook zulke aandoeningen sterk verminderen. Het is dus de moeite waard om te investeren in het behandelen van perfectionisme of bevestigingsdrang.

Methode onderzocht door KU Leuven

‘Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme’ (OCP®-methode), is een manier van coachen die werd ontwikkeld door Marcel Hendrickx. De methode is erg succesvol. Dat wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek dat gebeurde onder leiding van Prof. Dr. Patrick Luyten, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven.

De OCP®-methode bestaat uit een aantal stappen met een specifieke volgorde. Coachees volgen gemiddeld zeven sessies van 1,5 uur, gespreid over drie maanden. Het exacte aantal sessies varieert per persoon. De OCP®-methode mag enkel toegepast worden door coaches die erin zijn opgeleid.

Ons vrije kind

De OCP®-methode werkt vanuit het idee dat mensen bestaan uit verschillende ‘sturende’ delen die onze verlangens, onze gevoelens, ons denken en ons gedrag mee bepalen. Tijdens de coachingsessies willen we bereiken dat het perfectionismepatroon gaat samenwerken met wat we het ‘vrije kind’ noemen. Dat ‘vrije kind’ is er altijd geweest, al sinds onze geboorte. Het zorgt ervoor dat we open en ongedwongen in het leven staan.

Wanneer echter het perfectionismepatroon ontstaat, wordt het ‘vrije kind’ in ons als het ware weggeduwd en ontstaat er een ‘vals zelf’ dat vooral wil voldoen aan de verwachtingen van anderen. We beginnen te ‘pleasen’. Eens dit gebeurt, weten we vaak niet meer wie we eigenlijk zijn: wat we zelf willen, waar we goed in zijn, waar we energie van krijgen, waar we van dromen, … Het lijkt of we onszelf zijn kwijtgeraakt.

Perfectionisme ontwikkelt zich meestal in de kindertijd bij kinderen die onvoldoende goedkeuring en affectie krijgen van hun ouders (die vaak zelf perfectionistisch zijn en dus moeilijk tevreden te stellen). Die kinderen hebben het gevoel dat ze enkel geaccepteerd worden als ze het ‘nog beter doen’ en ‘zich gedragen’ volgens de verwachtingen van hun omgeving. Kinderen gaan daar erg ver in.

Harmonie en rust

Binnen de OCP®-methode maken we contact met beide delen: zowel met ‘het vrije kind’ als met het ‘perfectionismedeel’. In de loop van het traject leer je deze delen beter kennen en waarderen om zo tot een samenwerking tussen beide te komen. Dat zorgt voor harmonie en rust. De samenwerking tussen deze delen leidt tot een nieuw patroon, een nieuwe manier van denken, voelen en doen die wél goed voelt. Zo worden mensen ‘vrije volwassenen’ die helemaal hun authentieke zelf zijn. Zalig!

Vier OCP-coaches bij I love my job

Bij I love my job zijn 4 coaches gecertificeerde OCP®-coaches. Ilona (Mortsel en Borgerhout), Jef (Mortsel en Boechout), Dorine (Lier) en ikzelf (Mortsel).

Herken jij jezelf in de symptomen van perfectionisme en wil je er iets aan doen? Bel ons en laat ons samen kijken hoe wij jou kunnen helpen.

 

Rita Raets

Leading Lady van I love my job

Terug naar overzicht