Perfectionisme aanpakken bij I love my job OCP-methode

Perfectionisme: ook jij kan je hiervan bevrijden

 

Ik besef nu dat ik al mijn hele leven probeer om anderen te pleasen.

Elke week komen mensen met perfectionisme of bevestigingsdrang op coaching. Vaak begrijpen onze coachees zelf niet waarom zij het zichzelf én anderen zo moeilijk maken.

Die bewustwording is de eerste stap om anders in het leven te gaan staan. Als iemand echt wil veranderen, is er echter meer nodig. Dan is de juiste begeleiding door een professionele Perfectionismecoach echt nodig.

Wat is perfectionisme of bevestigingsdrang eigenlijk?

Een ander (en misschien beter) woord voor perfectionisme is ‘bevestigingsdrang’. De kern van perfectionisme is immers de voortdurende zoektocht naar aanvaarding door anderen. Mensen met dit patroon hebben een sterke behoefte aan goedkeuring, liefde en aandacht die ze zelf onvoldoende ervaren hebben in hun kindertijd. Dat verlangen om oké bevonden te worden door anderen is héél sterk en raakt nooit echt bevredigd. Het kan het ‘ik ben niet oké’ gevoel niet compenseren.

Perfectionisme stuurt mensen vanuit het onbewuste op een manier die hen niet geeft wat ze nodig hebben, die hen niet gelukkig maakt. Integendeel. Het zorgt voor continue stress en maakt mensen ziek.

Met ‘gezond’ perfectionisme is niets mis: de dingen goed doen, aandacht hebben voor anderen, streven naar een beter leven, aan eigen ontwikkeling werken, … is helemaal oké als je daar zelf voor kiest.

Echter, als dit doorschiet naar altijd naar het ‘ideale’ streven, altijd de ‘volle 100%’ willen, dan wordt het een valkuil die veel druk legt op mensen.

De gevolgen van Perfectionisme

  • Je ‘moet’ altijd zoveel: je moet presteren, je moet verantwoordelijkheid nemen, je moet de controle hebben, je moet voor anderen zorgen. Je hebt geen keuze. En als je het al een keer niet zo doet zoals het moet, ervaar je een gigantisch schuldgevoel.
  •  Perfectionisme brengt mensen helemaal uit evenwicht en dat doet pijn. Voelen? Dat doe je enkel nog op veilige momenten, bijvoorbeeld op vakantie of als je met je hobby bezig bent.
  • Je verliest je zelfvertrouwen: Je bent nog slechts een flauwe afspiegeling van de mooie, krachtige mens die je in werkelijkheid bent.
  • Je kan niet trots zijn op jezelf want je ziet jezelf niet graag. Ook niet als anderen je vertellen hoe goed je iets gedaan hebt: je gelooft het gewoonweg niet.
  • Je vlucht in compensatiestrategieën: De een gaat nog harder werken. De ander vlucht in te veel drinken, in lege seks, in een dure hobby.

Perfectionisme heeft een negatieve en soms ronduit desastreuze impact op mensen, relaties, werk en gezondheid. Perfectionisme zorgt immers voor een enorme druk, mensen kunnen niet meer authentiek zichzelf zijn. Dat uit zich o.a. in knagende angst, besluiteloosheid, de neiging hebben om voor iedereen te zorgen (behalve voor zichzelf), over eigen grenzen gaan, … Perfectionisme is een zwaarwegend juk dat mensen ongelukkig en ziek maakt. Een zware last voor mens én maatschappij.

Gelukkig bestaan er oplossingen.

Het goede nieuws is dat je jezelf van dit juk kunt verlossen. Zeker als je de juiste professionele hulp krijgt. In gemiddeld 7 sessies haal je bij ‘I ♥ my job’ hele mooie resultaten. Wij werken immers met de krachtige OCP-methodiek. Al onze Perfectionismecoaches zijn degelijk opgeleid door een erkend instituut en volgen permanent bijscholing in de materie.

Doe jezelf zo’n traject cadeau en ervaar dat je echt kan veranderen.

Lees meer over perfectionisme en bekijk het filmpje.

Rita Raets
Zaakvoerder en  ‘I ♥ my job’ architect

 

 

 

Terug naar overzicht