Wanneer val ik professioneel door de mand?

Tijdens mijn loopbaan heb ik schitterende dingen gedaan, en waren er ook projecten waarbij ik de billen dichtkneep. Vaak heb ik het gevoel gehad dat de dingen die ik deed boven mijn petje uitstaken. Lang vreesde ik ooit door de mand te zullen vallen.

Klinkt dit je bekend in de oren? Dan heb je misschien ook last van het ‘Oplichterssyndroom’ of het ‘Imposter Phenomenon’: een extreme vorm van professionele zelftwijfel. Het onbehaaglijk gevoel om op professioneel vlak ooit als bedrieger door de mand te vallen.

Wat is het Imposter Phenomenon?

Mensen die last hebben van het Imposter Phenomenon (IP) zijn toptalenten die niet kunnen genieten van hun realisaties omdat ze die toeschrijven aan omstandigheden of puur geluk, maar zeker niet aan zichzelf. Ze fixeren zich op het negatieve en kunnen daardoor lofprijzingen niet aanvaarden. Het probleem vloeit dus niet zozeer voort uit de omgeving.  Aan de basis ligt het gegeven dat ze zichzelf continu onderschatten, de lat voor zichzelf hoog leggen en dan het gevoel hebben die niet te zullen halen.

Het is duidelijk dat diegenen die écht lijden aan IP veel last hebben van angsten, vooral negatieve emoties ervaren en weinig positiviteit in leven en werk zien. Om zich goed te voelen in hun vel, zijn zij afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

Gevolgen van het Imposter Syndrome

Mensen die lijden aan het IP functioneren volgens uitersten: ofwel gaan ze uitstellen, ofwel vliegen ze bandeloos in het werk. Het harde werken brengt echter geen zoden aan hun mentale dijk, want het holle gevoel van ‘niet goed genoeg te zijn’ zit diepgeworteld.

Ze durven niet te kennen te geven wat diep in hen omgaat, conformeren als een kameleon voortdurend aan de omgeving, en laten vooral niet hun competente zelve zien. Ze durven hun mond niet open te doen, vinden zich onwaardig voor een loonsverhoging, nemen carrière opportuniteiten zelfs niet in overweging omdat ze heilig overtuigd zijn van hun ongeschiktheid.

Dit alles resulteert in een vicieuze cirkel: mensen doen hun mond niet open, durven niet te laten zien wat ze waard zijn, worden daarom minder erkend in hun kunnen, wat dan weer als gevolg heeft dat… En zo belanden ze in een impasse.

De link met perfectionisme

Waarschijnlijk klinkt het niet verwonderlijk dat er een duidelijke link is met perfectionisme dat zich manifesteert in vele vormen: overwerken, faalangst, het wegwuiven van lof, prikkelbaarheid, sombere stemming, angst, stemmingswisselingen en negatieve zelfevaluatie. Dit geeft een verhoogde kans op emotionele uitputting. Het is net deze emotionele uitputting die burn-out in de hand werkt. En om het plaatje compleet on-rooskleurig te maken is er ook een verband tussen IP en lichte vormen van depressie.

Maatschappelijke aanpak van het Imposter Syndrome

Het zou goed zijn, mochten we het Imposter Syndrome niet beschouwen als een individueel probleem, maar als een maatschappelijk probleem. Zoals bij burn-out zou men moeten beseffen dat het een belangrijke organisatorische, maatschappelijke angel is die een gestructureerde aanpak vraagt. Zo ver zijn we echter nog niet. Maar je kan zelf wel één en ander doen om jouw leven en werk aangenamer te maken.

Laat je coachen

Wat kan je doen als je op het werk (en elders) last hebt van het Imposter Syndrome? Laat je coachen. Breng jouw talenten, waarden, behoeften, sterktes,… samen met een coach in kaart en kom zo meer in je kracht. Het geeft jouw zelfvertrouwen een geweldige boost: je zal op een veel positievere manier naar jezelf kijken en in jezelf geloven. Jouw zelfbeeld verbetert en jouw assertiviteit groeit. Daardoor zal jij opkomen voor wat jij belangrijk vindt.

We kijken eveneens naar jouw valkuilen en naar wat voor jou lastige situaties zijn. We bekijken samen hoe jij hier anders mee kan omgaan. Zo wordt jouw (werk)leven heel wat aangenamer. 

We krijgen zo vaak de feedback dat mensen na een traject bij ons veel sterker in zichzelf zijn gaan geloven. Ze zien wat er allemaal mooi aan hen is, ze beseffen dat ze daar niets aan hoeven te veranderen. Er is immers niets, maar dan ook niets mis met hen. We leren hen wel om te gaan met situaties die zij als lastig ervaren. Kleine aanpassingen geven vaak al een mooi resultaat.

Met de loopbaancheques (onder voorwaarden) kost een traject loopbaanbegeleiding slechts 80 euro voor de eerste 7 uur begeleiding. Je kan ook in een traject ‘Perfectionismecoaching’ stappen. Met de OCP-methodiek behaal je in gemiddeld 7 sessies van 1,5 uur reeds mooi resultaat.

Franky de Cooman – loopbaancoach en trainer bij I love my job

 

In het najaar geeft Franky opnieuw een webinar over dit onderwerp. Wil je erbij zijn? Bekijk onze agenda en schrijf je in!

 

 

 

 

 

Heb je nog vragen omtrent loopbaanbegeleiding?

Wist je dat je jouw loopbaancheques kan inzetten als je je talenten sterker wil inzetten op het werk? Of als je aan jouw veerkracht wil werken? Of om jouw levensbalans in evenwicht te houden? Onze loopbaancoaches helpen je op weg via loopbaanbegeleiding.

Loopbaancoaching is zinvol als je schrik hebt om je job te verliezen

Gratis loopbaanbegeleiding voor inwoners van Antwerpen

Getuigenis van Yves die bij ons een traject volgde

Jouw loopbaancheque aanvragen

Wat zijn loopbaancheques

Nét nu is loopbaancoaching volgen een hele goede zaak

 

Terug naar overzicht