johan coach loopbaancoach i love my job

Wat levert ‘veerkracht’ jou als ondernemer op?

Ondernemers, zelfstandigen, bedrijfsleiders: ze beleven donkere tijden. En toch blijven ze doorgaan. In het voorjaar moesten ze zich heruitvinden, later nog eens, en nog eens,… Soms denken ze eraan om de handdoek in de ring te gooien. Toch blijven de meesten doorgaan. Waar blijven ze de energie vandaan halen?

Veerkracht is het antwoord

Veerkracht is de kunst om soepel mee te deinen op de golven van het leven. Als de zee rustig is, vormt dat geen probleem. Maar we kennen allemaal turbulente tijden en we zitten er momenteel middenin. Het is de kunst om opnieuw op te veren na een (zoveelste) tegenslag. Kennis van menselijke veerkracht is even levensnoodzakelijk als kunnen lezen en schrijven. Wij vinden dat het een verplicht vak zou moeten zijn voor ondernemers.

Onze adviezen om jouw veerkracht nu te versterken

  1. Ondernemers zijn zelden geneigd om over hun moeilijkheden te spreken. Wij durven een lans te breken voor meer openheid: niet enkel uitpakken met successen – waar ondernemers zich graag mee identificeren – maar ook open durven zijn over wat er minder goed loopt. Meer échtheid. Het kan immens deugd doen om iemand in de buurt te hebben tegen wie je open en eerlijk kan zijn, zonder masker. Dat kan een partner, vriend, zakenrelatie zijn. Het kan ook een coach zijn: iemand die je regelmatig opzoekt om te sparren en bij wie je helemaal jezelf kan zijn inclusief de onzekerheid, de angst, de boosheid,… maar ook de dromen, de verlangens, de passie, de energie kan voelen.
  2. Door het delen van moeilijkheden en tegenslagen met andere ondernemers, leer je van mekaar. Anderen zien misschien oplossingen waar jij in de verste verte niet aan denkt. Of brengen je in contact met partijen die je op weg helpen. Je voelt je gesteund omdat je beseft dat jij niet de enige bent die strijd levert. Sluit aan bij een lokaal netwerk zoals BNI, Etion, Voka, Unizo,…
  3. Verander jouw mindset. Iedereen moet af en toe eens kunnen klagen en zagen, dat lucht op. Echter: wat je aandacht geeft, groeit. Als jij focust op jouw problemen dan zullen die groeien, tot buiten proportie. Schakel dus voldoende snel naar de modus om haalbare oplossingen te bedenken. Zoek tijdig hulp bij een (loopbaan)coach als je in cirkels blijft draaien.
  4. Voel goed het onderscheid tussen zaken waar je geen vat op hebt – zoals een lockdown – en problemen waar je wél invloed op hebt. Voor het laatste kan je oplossingen bedenken, het eerste kan je best zo snel mogelijk accepteren. Steek geen energie in je druk maken over dingen die je niet kan veranderen, al kan af en toe ventileren best wel helpen. Gebruik jouw tijd voor het bedenken van een creatief plan, zelfs voor zaken die op het eerste zicht onoplosbaar lijken. Zoek een coach, consulteer anderen, wees niet beschaamd maar spreek over jouw moeilijkheden.
  5. Wees je bewust van jouw energiegevers en energievreters en dat op fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel en spiritueel vlak. Jouw balans in al deze levensdomeinen is ontzettend belangrijk om voldoende innerlijke reserves op te bouwen. Daar moet je het immers van hebben als er zich een crisis voordoet. Als jouw ‘draaglast’ gedurende langere tijd groter is dan jouw ‘draagkracht’, dan put je sterk uit jouw reserves. En als het dan stormt in je leven, heb je vaak niet meer de energie om op een goede manier met de storm om te gaan. Wil je hier graag een oefening rond doen?
  6. Werken aan je fysieke gezondheid, aan mentale ingesteldheid, aan sociale vaardigheden, aan een sociaal (vang)net, aan zinvol werk, aan eigen grenzen kennen en bewaken, aan opkomen voor wat jij belangrijk vindt: het maakt allemaal deel uit van je veerkracht. Het vergt aanpassing en gewoontes doorbreken. Dat kan lastig zijn, heel lastig. Neem er je tijd voor, doe het stap voor stap en zoek hulp, bijvoorbeeld bij een (loopbaan)coach. Een kleine aanpassing kan al een mooi resultaat geven.
  7. En soms is een grondige ‘reset’ nodig. Als je laptop traag wordt of vast komt te zitten, doe je een reset. Eigenlijk zou je dat ook met jezelf moeten doen als je vastzit in je werk, het te druk hebt of juist uitdaging mist. Zelfkennis vergroten gecombineerd met de kennis van ‘veerkracht’ is essentieel om gezond, gelukkig en energiek te leven. Zoek hulp als je voelt dat je eronderdoor dreigt te gaan.
  8. Zet jouw loopbaancheques in. Als ondernemer heb je recht op 2 loopbaancheques (onder voorwaarden). Daarmee koop je 7 uur professionele begeleiding voor amper 80 euro, de reële waarde is 1000 euro. Als je worstelt – en veel zelfstandigen voeren momenteel een strijd – dan is het nu écht wel het moment om die cheques in te zetten. Je hoeft niet noodzakelijk je hele werkleven om te gooien (alhoewel dat een mogelijkheid is), wél kan je kijken hoe jij in jouw huidige werk en in de huidige omstandigheden kan overleven en weer kan floreren. Opties bekijken: Verdergaan? Op een andere manier? Stoppen? Plan B uitwerken? We zoeken samen naar zinvolle antwoorden, iets wat bij jouw realiteit past.

Op 16 december om 20u00 geeft Johan Claus een gratis webinar over dit thema. Deelnemen doe je door vooraf in te schrijven via Eventbrite.

Johan en ik hopen je daar te ontmoeten!

Rita Raets – stichter en bezieler van ‘I love my job’

Terug naar overzicht