rita-raets-loopbaancoach-talentcoach-management-coach-perfectionisme-i-love-my-job

Eindejaarsvraag 4 – over zelfontwikkeling

Hoe deed jij afgelopen jaar aan zelfontplooiing? Hoe werkte jij aan jouw persoonlijke ontwikkeling? We stellen je enkele eindejaarsvragen die er écht toe doen. We zijn benieuwd naar jouw antwoord. Laat je inspireren door onze coaches.

Rita Raets, stichter en bezieler van I love my job, vertelt hoe het voor haar werkt.

 

Hoe kon jij afgelopen periode voldoende vrede ervaren met wat er was?

Afgelopen periode was voor mij flink uitdagend. Mijn man werd ziek met een zware ingreep en een lange revalidatie tot gevolg; COVID-19 kwam in ons leven; de verschillende lockdowns hadden een serieuze impact op mijn werk en inkomsten; ik moest mij als ondernemer verschillende keren heruitvinden,… Je zou van minder opstandig of moedeloos worden.

En toch gebeurde dat niet. De ‘positivo’ in mij schakelt snel van uitdaging naar oplossing. Een paar keer vloeken, mij even ongelukkig voelen en dan op een andere manier verder gaan. Ik heb dit jaar flink kunnen oefenen en ik word er steeds beter in.

Ik heb mij verder kunnen bekwamen in het OM-denken, waar ik fan van ben. De dingen helemaal anders bekijken, dan voelen ze ook helemaal anders aan. Bijvoorbeeld als ik mij druk maak, denken aan de OM-denk-uitspraak: ‘Geduld is in kalmte accepteren dat de dingen in een andere volgorde gebeuren dan ik in gedachten had.’ Het helpt.

Ik werk al vele jaren aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Daardoor weet ik nu veel beter dan 10 jaar geleden wat ik nodig heb om mij goed te voelen in mijn vel. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, de juiste keuzes maken. Zo blijft mijn energiebalans in evenwicht en kom ik zelden in het rood. Ik ontwikkelde tijdens het voorjaar een ochtendritueel dat mij energie geeft voor de rest van de dag. Het is een nieuwe, energiegevende gewoonte geworden.

Ik bouw continu aan mijn veerkracht: gezond eten, goed slapen, yoga, meditatie, inspirerende mensen opzoeken, de natuur in trekken, creëren, nieuwe plekken ontdekken,… Dat laatste kan nu even niet. Toch niet ‘in het echt’. Ik ontdek echter via boeken en via film de verhalen van mensen.

Ik kan zeker nog verder evolueren in ‘loslaten’. Als het niet loopt zoals vooropgesteld en ik heb al het mogelijke gedaan, dan kan dat voor mij een lastige zijn. ‘Let it be’, vrede nemen met wat er is: het lukt mij al goed en er is nog ruimte om te stretchen. En stretchen zal ik doen. Daar ligt immers onze ultieme vrijheid: in wat wij denken en hoe wij ons voelen bij wat er gebeurt. De omstandigheden kunnen we niet altijd controleren. Hoe wij daarmee omgaan, daar kunnen we keuzes in maken en ons in oefenen. Dat is ‘zelfontwikkeling’.

 

Wat heb jij afgelopen jaar over jezelf geleerd? En wat doe jij daarmee? Hoe helpt het jou op weg naar een gelukkig en zinvol (werk)leven?

Werken aan je persoonlijke groei is een continu proces dat elke dag evenveel ruimte zou moeten krijgen als eten en drinken. Wil jij jezelf verder ontwikkelen? En kan je daar hulp bij gebruiken? De ‘I love my job’-coaches staan voor jou klaar. 

Terug naar overzicht